Hovedinnhold

Dette koster Moland og French i norsk fengsel

VIL TIL NORGE: Joshua French og Tjostolv Moland håper å bli utlevert til Norge. Men først må de forhandle med enken etter drapsofferet, som krever 18 millioner kroner. Foto: Helge Mikalsen
VIL TIL NORGE: Joshua French og Tjostolv Moland håper å bli utlevert til Norge. Men først må de forhandle med enken etter drapsofferet, som krever 18 millioner kroner. Foto: Helge Mikalsen
(VG Nett) Dersom Tjostolv Moland og Joshua French får sone drapsdommen i Norge, vil det koste skattebetalerne flere millioner.

Denne saken handler om:

Hvor lang en eventuell soning i Norge blir er uklart.

Norske myndigheter tok ikke dette opp med kongolesiske myndigheter da de i går ble enige om at de to kan utleveres fra Kongo - gitt at de blir enige med enken etter drapsofferet om erstatning.

- Det praktiske rundt en eventuell soning i Norge har vi ikke snakket om ennå, ei heller hvor lang soning det er snakk om. Det har meg bekjent heller ikke vært tema tidligere. Det eneste kongolesiske myndigheter har gjort helt klart, er at det må være en viss realitetssoning, altså en lengde som gjør det til en reell drapsdom, sier departementsråd Morten Ruud i Justisdepartementet til VG Nett.

Han har siden mandag ledet den norske forhandlingsdelegasjonen i Kongo.

BAKGRUNN:Kongo åpner for utlevering - på én betingelse

8,3 mill for fem år

Det som er klart, er at de to med en rettskraftig drapsdom med hjem i bagasjen vil måtte sone i et lukket fengsel. I Norge er det i underkant av 50 lukkede fengsler. En fengselsplass i ett av disse koster knappe 2300 kroner hver dag, ifølge tall fra Kriminalomsorgen. Den årlige prislappen for én plass blir dermed 830.000 kroner.

Med andre ord vil det koste 1.660.000 kroner årlig å la Moland og French sone drapsdommen ferdig i Norge.

- Denne kostnaden dekker lønn til ansatte, husleie og drift av fengselet, sier seniorrådgiver Bendix Gunvaldsen ved Kriminalomsorgen til VG Nett.

Kongo-saken har allerede vært en kostbar affære for norske myndigheter. I april i år avdekket VG Nett at Utenriksdepartementet til da hadde brukt over én million kroner bare i reise og opphold.

LES OGSÅ:Enken krever 18 millioner kroner

Jusprofessor Alf Petter Høgberg antydet i juni at drapsdommen vil bli stående, men at straffeutmålingen vil bli avgjort i norsk domstol etter en eventuell utlevering. Rundt ti år er den normale straffen for forsettelig drap i Norge.

Prøveløslatelse gis som hovedregel etter at to tredjedeler av dommen er sonet. Det de allerede har sonet, per nå 16 måneder, kommer også til fratrekk. Mot slutten av dommen er det heller ikke uvanlig å bli overført til åpen soningsenhet.

Artikkelen fortsetter under bildet...

NØKKELEN: Denne kvinnen er nøkkelen til om Tjostolv Moland og Joshua French kan bli utlevert til Norge. Bibiche Olendjeke er enken etter den drepte sjåføren Abedi Ksango. Her med datteren Rita på armen. Foto: Helge Mikalsen Foto:
NØKKELEN: Denne kvinnen er nøkkelen til om Tjostolv Moland og Joshua French kan bli utlevert til Norge. Bibiche Olendjeke er enken etter den drepte sjåføren Abedi Ksango. Her med datteren Rita på armen. Foto: Helge Mikalsen Foto:

VGTV:Her får de dødsdommen

Kan få «rønne-rabatt»

Legger man Høgbergs antydninger til grunn, vil Moland og French tidligst slippe ut om drøye fem år. Høgberg har imidlertid også antydet at de to kan få ytterligere strafferabatt som følge av de kummerlige forholdene i fengselet i Kisangani.

VG Nett har flere ganger besøkt de to norske fangene i cellen i fengslet i den kongolesiske jungelen. En loslitt madrass og et hagebord og to stoler av tilsvarende standard har utgjort møblementet i den simple cellen. Skiten flyter, tak og vegger er lekk og noen forsøk på å tegne med kullstifter på veggene er det nærmeste man har kommet hjemmekoselig. Som de eneste fangene med penger og røyk på cellen skal Moland og French ha vært utsatt for en rekke tyverier fra cellen.

LES OGSÅ:- Noe av det verste jeg har opplevd

En eventuell overgang til et norsk fengsel vil bli en helt ny verden for de to. Ifølge Gunvaldsen ved Kriminalomsorgen er de lukkede fengslene utstyrt med skoletilbud, biblotek, aktiviseringstilbud, treningsfasiliteter. Cellene er på rundt ti kvadratmeter, og enkelt utstyrt med stol og bord.

- Mulig å få til

- Hvor mye man får komme ut fra cellen varierer fra fengsel til fengsel, og er også avhengig av hva du sitter inne for, sier han.

En forutsetning for at dette er en realitet, er at nordmennene kommer til enighet med Bibiche Olendjeke, enken etter Abedi Ksango, som de to er dømt for drap og medvirkning til drap på. Hun krever hele 18 millioner norske kroner. Det er nå opp til Moland, French og forsvarsapparatet deres å komme frem til en løsning begge parter kan leve med.

LES OGSÅ:Hevder Moland og French forsøkte å kjøpe våpen i fengselet

- At erstatningsoppgjøret er viktig, har vi fått klare indikasjoner på hele veien. Men nå har vi fått et mye klarere signal om at utlevering er mulig å få til, sier departementsråd Ruud.

Han ser ikke noe kritikkverdig at to nordmenn som er dømt i en drapssak i utlandet kan legge penger på bordet til de pårørende, for å komme seg inn i norsk fengsel.

- Det er et grunnleggende prinsipp om at nordmenn dømt i utlandet soner hjemme, på samme måte som utlendinger dømt i Norge soner i sitt hjemland. Det er best for rehabiliteringen å sone i sitt eget hjemland, sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks