Hovedinnhold

- Den bisarre delen av dommen er borte

Norge ikke lenger spionasjedømt i Kongo

KISANGANI (VG Nett) Veien videre for å få dødsdømte Tjostolv Moland og Joshua French til Norge kan ha blitt enklere etter dagens dom - men fremdeles må mye klaffe.

Denne saken handler om:

For mens staten Norge ble dømt for spionasje i de to foregående rettsrundene, ble dette frafalt da presidenten for militærtribunalet leste opp dommen i Kisangani i formiddag.
Norge ble imidlertid dømt til såkalt solidaritetserstatning sammen med Tjostolv Moland og Joshua French, på 3 millioner dollar, eller 20 millioner norske kroner.

KONGO I DAG:Moland og French dømt til døden for tredje gang

FAFO-forsker og Kongo-ekspert Morten Bøås mener likevel kongolesisk rett for første gang i denne saken har avsagt en dom som har et snev av virkeligheten innover seg.

KONGO-EKSPERT: Fafo-forsker Morten Bøås. Foto: AFTENPOSTEN
KONGO-EKSPERT: Fafo-forsker Morten Bøås. Foto: AFTENPOSTEN

- Nå er i det minste den mest bisarre delen av dommen borte. Det var jo for oss her i Norge åpenbart at dette ikke var spioner på oppdrag for den norske stat, og at Norge ikke skulle ha noe ønske om å spionere på Kongo. Dette gjør at Norge ikke lenger er part i saken, kun indirekte gjennom dette solidaritetskravet, sier Bøås til VG Nett.

COVER IT LIVE:VG Nett fulgte domsavsigelsen

- Litt enklere

Norske myndigheter er optimistiske med tanke på å komme frem til en løsning om utlevering. UD sa til VG Nett etter dommen at man avventer en rettskraftig dom, mens nordmennenes norske forsvarer Morten Furuholmen fulgte opp med optimisme på sine klienters vegne. Denne deler Bøås, men med store forbehold.

- Det kanskje største skjæret i sjøen er borte. Det gjør det litt enklere, men ikke helt enkelt. Farvannet er fortsatt uklart. Dersom denne dommen blir rettskraftig, betyr det at to stater skal inn i ukjent territorium og forhandle om noe de aldri har forhandlet om før. Dessuten krever det at begge parter virkelig er interessert i å finne en løsning. Hvis én part er litt mindre interessert, blir ikke dette noe av, sier han.

FORSVARER:- Store muligheter for utlevering nå

Det faktum at det allerede har vært uformelle, uforpliktende samtaler mellom de to lands myndigheter, tolker han som et godt tegn. Hvis ikke de var interessert, hadde de aldri tatt seg bryet med det, påpeker han. Men det er en begivenhet som kan få svært stor betydning for utfallet av de dødsdømte nordmennenes videre skjebne: Høstens presidentvalg i Kongo.

- Presidentvalget kan avgjøre

- Til nå har ikke denne saken vært noe stort tema i kongolesisk politikk. Det er nok president Joseph Kabila glad for, og slik vil han ha det videre. I den grad han vil ha en løsning, vil han ikke gjøre den til et tema i valgkampen. Da trenger han garantier for at han ikke blir møtt av kongolesiske journalister som spør hvorfor han har sendt to norske forbrytere hjem til Norge, mener Bøås.

Artikkelen fortsetter under bildet...

KONGO: Enken til den drepte sjaføren, Olendjeke Bibiche, i retten i Kisangani. Tjostolv Moland og Joshua French i bakgrunnen. Foto: Scanpix
KONGO: Enken til den drepte sjaføren, Olendjeke Bibiche, i retten i Kisangani. Tjostolv Moland og Joshua French i bakgrunnen. Foto: Scanpix

Derfor er en benådning, som betyr at han opphever straffen og sender dem nordover et mer tenkelig utfall enn soningsoverføring til Norge, tror han. Nylig ble noen drapsdømte ukrainere benådet. Men benådning er heller ikke ukontroversielt. Et krav kan bli at Moland og French på et eller annet vis sikrer enken etter den drepte sjåføren Abedi Ksango økonomisk.

LES OGSÅ:Slik vil Norge få de dødsdømte fangene hjem

- Det eneste som er sikkert i denne saken, er at en mann er død og at enken har det vanskelig økonomisk. Men jeg tror uansett dette er en langt mer farbar vei for kongolesiske myndigheter. Det fins en tradisjon for dette i Kongo, sier han.

- Er denne dommen et taktisk utspill, for å bedre forholdet til Norge?

- Jeg tror nok ikke Kabila har noe imot at denne posten er borte, men jeg tror ikke det trenger å være mer taktikk her enn at man i denne rettsrunden har fått flydd inn dommere fra hovedstaden Kinshasa som er litt mer verdensvante. For dommerne i Kinshasa, hvor man har mye historie med leiesoldater, virket det åpenbart at dette var leiesoldater. Jeg tror nok disse nye dommerne ble anmodet om å rydde opp litt.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks