Hovedinnhold

Kronprinsparet hyller 23 år gammel hjelpearbeider

IMPONERT: Kronprinsesse Mette Marit og kronprins Haakon her engasjert seg i å trekke opp unge mennesker med initiativ og pågangsmot.
IMPONERT: Kronprinsesse Mette Marit og kronprins Haakon her engasjert seg i å trekke opp unge mennesker med initiativ og pågangsmot.
DAVOS (VG) Kronprinsparet roser norske Anne Louise Hubert (23) opp i skyene.

Denne saken handler om:

- Anne Louise er helt fantastisk. Det hun har fått til i Afrika, er nesten ikke til å tro. Jeg er virkelig imponert, sier kronprinsesse Mette Marit.

- Helt enig. Det er imponerende, sier kronprins Haakon.

Kronprinsparet er på World Economic Forum i Davos.

Den unge kvinnen de prater så varmt om er en av 50 ungdommer som får delta på konferansen, som Global Shaper; noen som har vist initiativ og pågangsmot - som skal forme fremtiden.

Anne Louise dro som backpacker verden rundt da hun var 18 år. Hun kom til en liten landsby i Kenya og oppdaget at mange av barna var døende.

FÅR ROS: Anne Louise Hubert. Foto: Aid in Action
FÅR ROS: Anne Louise Hubert. Foto: Aid in Action

Hun satte i gang bare med egne krefter, skaffet borreutstyr og skaffet vann.

Nå er hennes organisasjon Aid in Action på plass i ti landsbyer, hvor de gjør innbyggerne selvhjulpne. Pengene samler hun inn via Facebook og hun er nå oppe i nærmere fem millioner kroner.

- Det er slik pågangsmot og intitiativ som preger de i Global Shaper og det er det som gjør det så flott å jobbe med dem, sier Kronprinsessen, som er bedt om å sitte i styret til Global Shapers.

De har opprettet 200 grupper rundt omkring i verden, som skal utvikle lokalsamfunnene sine.

En gruppe er norsk og de skal presentere sitt prosjekt senere i år.

- Vi har jobbet med å finne ungdom som har stor påvirkningskraft og initiativ. Anne Louise var på en samling av Global shapers i New York. Hun utmerket seg så mye at Cola ville ha henne med i et kvinneprosjekt, som bygger på å utvikle sosialt ansvar, sier kronprinssessen.

Kronprinsen er en av lederne i Young Global leaders, som er for «ungdommen» mellom 30 og 40 år.

Du kan lese mer om historien hennes i VG papir og VG+ torsdag.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks