Hovedinnhold

- Klag på ukebladene!

Tysk presseråd ber kongehuset sende brev

BERLIN (VG) Det tyske presserådet ber kongehuset sende inn en klage på de mange løgnhistoriene i tyske ukeblader.

Denne saken handler om:

OMTALT: Lille Marius Høiby ble ofte omtalt i tyske ukeblader. Foto: Faksimile
OMTALT: Lille Marius Høiby ble ofte omtalt i tyske ukeblader. Foto: Faksimile

- Vi behandler gjerne en slik klage. Men vi kan ikke vurdere sakene i ukebladene uten at noen klager, sier sekretæren i det tyske presserådet, Arno H. Weyand, til VG.

VG skrev torsdag at tyske ukeblader har begynt å fabrikkere historier om Marius Borg Høiby (8). Etter flere år med usannheter om kronprinsparet pryder sønnen til kronprinsesse Mette-Marit og Morten Borg forsiden til tre av Tysklands ukeblader.

Bladene hevder at Marius er stengt ute av kongefamilien, og derfor er dypt deprimert. De hevder også at han er i livsfare og trues av kidnappere.

I følge informasjonssjef ved Slottet, Astrid Versto, har kronprinsparet reagert på oppslagene.

Eventyrhefter

Nå kommer rådet fra Tyskland: - Send en klage.

Weyand sier at de så godt som aldri behandler saker som omhandler de rundt 30 ukebladene, fordi ingen klager på dem.

- Jeg kan ikke forklare hvorfor, men trolig liker leserne av bladene artiklene svært godt. Og de som blir omtalt, ønsker ikke å klage, sier han.

Hans sier at den tyske pressekodeksen også inkluderer forsiktighet med barn, og selvsagt en sannferdig omgang med fakta.

Han betegner de omtalte ukebladene mer som eventyrhefter enn som ukeblader, og mener det er en grunn til at den offentlige debatten rundt bladene er fraværende.

- Men det gjør jo ikke usannheter noe mer forsvarlige, sier han.

Alle kan klage

Skulle ikke kongehuset selv klage, åpner regelverket til det tyske presserådet for at andre kan klage.

- Alle kan klage på innholdet i en sak, enten de er rammet selv eller ikke. Forutsetningen er at saken har stått i en tysk publikasjon, og at saken ikke er eldre enn ett år gammel, sier Weyand.

Det betyr i klartekst at enhver nordmann som føler seg krenket av å lese historiene om det norske kongehuset, kan sende en klage til Detusche Presserat i Bonn.

Presserådet fungerer på samme måte som det norske Pressens Faglige Utvalg. Dersom et medieorgan i Tyskland blir felt, må det trykke rådets konklusjon.

95 prosent av alle tyske forlag er medlemmer av presserådet, inkludert de store forlagene som driver ukebladene.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks