Hovedinnhold

Knutby-pastoren om sitt ville sex-liv

Helge Fossmo i nytt intervju

Livstidsdømte Helge Fossmo forteller nå detaljert om sitt utsvevende sex-liv som pastor i Knutby-menigheten.

Denne saken handler om:

ÅPENHJERTIG: Fra cellen i Kumla-fengselet snakker den drapsdømte eks-pastoren Helge Fossmo ut om sitt sex-liv i sekten i Knutby. Foto: Aftonbladet
ÅPENHJERTIG: Fra cellen i Kumla-fengselet snakker den drapsdømte eks-pastoren Helge Fossmo ut om sitt sex-liv i sekten i Knutby. Foto: Aftonbladet
- Takk og lov for at jeg ikke gjorde alle gravid, sier Fossmo til det svenske magasinet Café i dag.

Da norske Helge Fossmo var pastor i den lille bygda Knutby ved Uppsala, var han midtpunkt for en sekt.

Han hadde mange kvinner, og kunne egentlig gjøre som han ville. Ingen ville tro at han gjorde noe galt, uansett.

Til det svenske bladet Café forteller han nå om livet bak murene, om utroskap og kjærlighetsmøtene med «Kristi Brud», Åsa Waldau, og de andre kvinnene i sekten.

Betatt og forelsket

Fossmo er dømt for drap på sin kone Alexandra, og for drapsforsøk på sin elskerinne Anettes mann, Daniel Linde.

Bak murene i Kumla-fengselet, hvor han har begynt å sone sin livstidsdom, forteller han at Åsa Waldau, alias «Kristi Brud», ville at han skulle gi henne det Jesus, hennes tilkommende i neste liv, ikke kunne gi henne.

FAKSIMILE: Det svenske bladet Cafe.
FAKSIMILE: Det svenske bladet Cafe.


Forholdet mellom dem pågikk daglig i halvannet år, ifølge Helge Fossmo. Det skal ha startet i 1999, mens Fossmos daværende kone Helene fortsatt levde.

Men Helge Fossmo benekter at han skal ha hatt regulære samleier med Åsa Waldau. I stedet tilfredsstilte han henne på andre måter, sier han:

-Det var virkelig en glede for meg å kunne gjøre det for henne. Jeg var naturligvis opp over ørene betatt, forelsket i henne, og det var vanskelig ikke å bli det. Dessuten hadde hun et slikt åndelig nærvær. Det var stort at jeg fikk gjøre det!

Ifølge Fossmo var det egentlig ikke han, men Jesus som tilfredsstilte Åsa Waldau. Helge Fossmo sier han bare var bindeleddet mellom Kristus og hans brud.

Og Kristus meldte seg ofte, hvor som helst og når som helst. Hjemme hos henne. I kjøkkenet. Men som oftest i bilen, på en eller annen skogsvei i Roslagen uten for Stockholm.

- Makaber situasjon

Midt i en samtale kunne Åsa Waldau, ifølge Fossmo, utbryte: «Snakk til meg! Snakk om kjærlighet til meg!»

Da skulle Fossmo fortelle hvor vakker, skjønn og deilig hun var, og hvor mye Kristus elsket henne.

Hvis Åsa Waldau i stedet la hodet i Fossmos fang, og sa «Ta på meg!», skulle han tilfredsstille henne seksuelt.

- Det var en helt makaber situasjon, sier Helge Fossmo.

Helge Fossmo sier at sex-livet med Åsa Waldau var som å «trykke på en knapp». Han hevder også at han ikke var den eneste som betjente henne seksuelt, og at hun utnyttet sin lederposisjon til å få sex.

Mens forholdet til Åsa Waldau var ensidig, var hans forhold til barnepiken Sara Svensson annerledes. Det skal ha vært gjensidig og besvart kjærlighet.

- Vi var forelsket, vi var ville og vi elsket så ofte vi kunne. Overalt. I bilen, i skogen, i soverommet.

Til tross for at sekten fordømte utroskap, virket det ikke som om Helge Fossmo gjorde særlig mye for å skjule sitt forhold til barnepiken. Utroskapen kunne alltid bortforklares med ord som lydighetshandlinger, og at de egnet seg til en høyere form for kjærlighet - Guds kjærlighet.

Om spenningen

Helge Fossmo hadde også et seksuelt forhold til konen til sin gode venn og nabo Daniel Linde, Anette.

Til Café forteller han om spenningen ved å ligge med en annen kvinne mens hans egen kone var i huset og kunne komme inn i rommet når som helst, og om hvordan han og Anette parkerte utenfor mormonenes kirke i Täby og hadde sex på parkeringsplassen.

- Der ble selve hemmelighetskremmeriet, lureriet i seg selv, et kick, sier Helge Fossmo.

Han sier at det bare var Åsa Waldau som utnyttet sin stilling for å få sex. Men kvinnene i sekten ble undervist i at det var feil å si nei til sine menn. Ville mannen ha sex, var det bare for kvinnen å stille opp.

Selv hevder Fossmo at han aldri utnyttet sin høye posisjon i menigheten for å tvinge til seg seksuelle tjenester.

- Med risiko for at min selvinnsikt svikter, hevder jeg at jeg ikke gjorde det. Jeg har aldri «tatt for meg» mot noens vilje, sier han. Sekten hadde også strenge regler for sex før ekteskapet.

Men også der ga ledelsen visse par tillatelse til å ligge med hverandre. Og det var ifølge Fossmo ikke bare han som utnyttet den muligheten.

På direkte spørsmål om han tror at han og barnepikens seksuelle forhold hadde innvirkning på drapet, svarer Fossmo:

- Ja, det tror jeg.

- Hadde drapet skjedd om dere ikke hadde hatt en masse sex?

- Det vet jeg ikke. Jeg tror likevel at forholdet mellom Sara og meg på en måte har forårsaket det hun gjorde. Men jeg fatter det ikke helt, sier Helge Fossmo.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks