Hovedinnhold

Verdens CO2-utslipp øker raskere

STØRRE UTSLIPP: Utslippene av klimagasser i verden øker i raskt tempo. En av årsakene er den sterke forbruksveksten i land som Kina. Foto: EPA
STØRRE UTSLIPP: Utslippene av klimagasser i verden øker i raskt tempo. En av årsakene er den sterke forbruksveksten i land som Kina. Foto: EPA
De globale utslippene av klimagassen CO2 har økt tre ganger raskere etter år 2000 enn på 1990-tallet, viser en amerikansk undersøkelse.

Denne saken handler om:

CO2-utslippene økte i gjennomsnitt med 3,1 prosent i årene 2000 til 2004, mens den årlige økningen på 1990-tallet var på 1,1 prosent, ifølge en studie som offentliggjøres av USAs forskningsråd, National Academy of Sciences.

- Til tross for vitenskapelig enighet om at CO2-utslippene endrer jordas klima, klarer verken industriland eller utviklingsland å få kontroll over utslippene. I mange deler av verden går vi tvert om i feil retning, sier Chris Field, en av forskerne bak studien.

Forskerne konstaterer også at verdens energieffektivitet, målt etter hvor mye fossil energi som trengs for å produsere en gitt mengde, er blitt svekket de siste årene.

U-land øker mest

De rike landene, med 20 prosent av jordas befolkning, sto for 60 prosent av utslippene i 2004, seks ganger mer per person enn i utviklingslandene. I USA er per person-utslippene 20 tonn CO2 i året, mot 3,2 tonn i Kina, ifølge FN-tall. Men økningen de siste årene er likevel størst i utviklingslandene. Utviklingslandene sto for over 70 prosent av økningen i 2004.

FNs klimapanel regner med en global temperaturøkning på mellom 1,8 til 4 grader dette hundreåret, avhengig av hvor store CO2-utslippene blir. Veksten i utslipp siden 2000 er høyere enn i klimapanelets mest ekstreme prognoser, konstaterer forskerne.

Energiprognose

USAs regjering la mandag fram sin årlige internasjonale energiprognose, International Energy Outlook. Ifølge prognosene vil verdens energiforbruk øke med 57 prosent og CO2-utslippene med 59 prosent fra 2004 til 2030, i stor grad på grunn av voksende energiforbruk i store utviklingsland.

Ifølge FNs klimapanel må utslippene av klimagasser reduseres med mellom 50 og 85 prosent innen 2050, dersom vi skal unngå en global oppvarming på over 2 grader. Høyere temperaturøkning enn det kan ventes å gi dramatiske skadevirkninger for natur og samfunn. (©NTB)

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks