Hovedinnhold

USA: Bannlyser bruk av ordet «klimaendringer»

<p>ENDRER SPRÅKBRUK: Trump-administrasjonen har i vår sendt ut retningslinjer for å skifte ut uttrykk som «klimaendringer» i jordbruksdepartementets saksbehandling. Her Donald Trump under G20-møtet i Hamburg i juli.</p>

ENDRER SPRÅKBRUK: Trump-administrasjonen har i vår sendt ut retningslinjer for å skifte ut uttrykk som «klimaendringer» i jordbruksdepartementets saksbehandling. Her Donald Trump under G20-møtet i Hamburg i juli.

Foto: Michael Kappeler, AFP
I president Donald Trumps USA skal administrasjonen helst ikke bruke ord som «klimaendringer».

Denne saken handler om:

I stedet for å bruke «climate change» – klimaendringer – skal de referere til uttrykket «weather extremes» – ekstremvær, lyder føringene fra øverste hold.

Januar: Det hvite hus fjernet nettside om klimaendringer

Det er en rekke e-poster mellom ansatte i ett av direktoratene i departementet som viser dette – og britiske The Guardian har fått tilgang til disse. Ifølge nettstedet viser e-postene at Trump-administrasjonen vil ha en hånd med språket som benyttes om klima-emnet blant ansatte i statsadministrasjonen.

Leste du: Største hetebølge i Europa siden 2003

Rundskriv

I et rundskriv fra jordhelse-direktør Bianca Moebius-Clune listes det opp en serie med begreper som skal unngås, og det foreslås erstatninger. «Klimaendringer» er i unngå-kategorien, og foreslås erstattes med «ekstremvær». I stedet for «tilpasning til klimaendringer» foreslås det å bruke «motstandsdyktighet mot ekstremvær». Også «reduksjon av klimagassutslipp» og «karbonfangst» erstattes med andre uttrykk for å øke andelen organisk materiale i jorden.

Klima: Storbanker forbereder seg på klimaendringer

Rundskrivet er datert 16. februar i år, og i dette skriver jordhelsedirektøren at man ikke skal endre måten det jobbes på, men bare måten det omtales. 

Klima: Statoil saksøkes for klimaendringer

Nedprioritere klima

En annen e-post – i januar – like etter innsettelsen av Donald Trump som president, skriver en av toppsjefene i jordbruksdepartementet til sine underordnede at ting blir endret nå: «Det er blitt klart at en av topp-prioritetene til forrige administrasjon (Obama) er ikke forenlig med den nye administrasjonen. Det gjelder klimaendringer. Vennligst ha møter med dine ansatte og gjør dem oppmerksom på denne endringen i perspektiv innen hvert område».

En rapport som skal vise fremtidige dramatiske temperaturøkninger i USA, er i følge New York Times lekket til media, fordi forskerne bak rapporten frykter at Trump-administrasjonen vil holde den hemmelig.

Rapporten slår blant annet fast at amerikanerne opplever menneskeskapte klimaendringer, og at de siste ti årene er de varmeste i USA på 1500 år, melder Aftenposten.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks