Hovedinnhold

Støtter Danmarks hemmelige klimaarbeid

POSITIV: Den norske sjefforhandleren Hanne Bjurstrøm er forøyd med at Norge har kommet til enighet med Australia, Storbritannia og Mexico. Foto: Anne Vinding
POSITIV: Den norske sjefforhandleren Hanne Bjurstrøm er forøyd med at Norge har kommet til enighet med Australia, Storbritannia og Mexico. Foto: Anne Vinding
KØBENHAVN (VG Nett) Norges forhandlingssjef, Hanne Bjurstrøm er glad for danskenes hemmelige klimaarbeid i København.

Denne saken handler om:

Det svært omstridte klimaforslaget som danskene har lagt fram skapte i går store protester blant G-77 landene.

Men Bjurstrøm mener det er positivt at danskene nå tar initiativ til å lage egne forslag.

- Hvordan dette har blitt håndtert fra danskenes side, vil jeg ikke si noe om. Men jeg vil understreke at det er helt legitimt for et presidentskap å legge frem ulike forslag. Og vi skal være glade for at formannskapet tar jobben så alvorlig, at de legger fram ulike forslag, sier sier Bjurstrøm.

Omstridt

Forslaget ble lekket i går til The Guardian. Ifølge anonyme kilder som avisen har snakket med innebærer forslaget at den nåværende klimaavtalen, Kyoto-protokollen, forkastes.

Dette bekreftes langt på vei av Naturvernforbundets Bård Lahn. Lahn er miljøorganisasjonenes representant i den norske delegasjonen.

- Det står ingenting i dokumentet om hvilken rolle Kyoto skal ha i dokumentet, forklarer Lahn.

LES FLERE KLIMABLOGGER HER

I tillegg inneholder dokumentet tallfestede mål for utslippsreduksjoner som utviklingsland skal gjøre på egen hånd uten finansiering fra de rike landene.

Det er heller ingen absolutte krav om totale utslipp i i-land, men langt mer fleksible ordninger enn i Kyotoavtalen.

Dokumentet mangler også overordnete mål om hvor mye rike land samlet skal kutte.

- I dokumentet er det heller ingen konkret avklaring på hva slags juridisk form man skal komme frem til i avtalen, forklarer Lahn.

DISKUTÉR: CLIMATE GATE -Klima ToppMøte er Bogus.

Forslaget som er lekket til The Guardian legger også opp til tilleggsdokumenter på sentrale områder som skogtiltak i utviklingsland, markedsmekanismer og kvotehandel, teknologi, klimafond og klimatilpasning.

Flere forslag

Bjurstrøm mener hun ikke har sett det 13 sider lange dokumentet som er blitt lekket til den britiske storavisen, men et annet tilsvarende dokument.

- Jeg har ikke sett det dokumentet. Men jeg har fått sett et annet som var litt forskjellig, forteller Bjurstrøm.

- Danskene har konsultert flere sentrale land, og Norge har vært blant de heldige og blitt konsulterte, legger hun til.

DEMONSTRASJON: Folk fra ulike afrikanske land samlet seg inne på Bella Center og ropte om en rettferdig klimaavtale tirsdag kveld. Foto: Anne Vinding
DEMONSTRASJON: Folk fra ulike afrikanske land samlet seg inne på Bella Center og ropte om en rettferdig klimaavtale tirsdag kveld. Foto: Anne Vinding

Ifølge Bjurstrøm finnes det nemlig flere ulike forslag fra danskene - noe også de danske forhandlingslederne understreker.

- Det er ingen hemmelighet at Danmark har vært veldig aktive i prosessen. De har laget mange ulike typer arbeidstekster som er blitt prøvd ut i ulike sammenhenger. Dette har ikke vært noe selektivt som kun er forelagt i-landsiden. Dette har vært forelagt alle sentrale aktører i forhandlingene, sier Bjurstrøm

- Det er ikke noe galt at man har denne prosessen, forutsatt at man har en prosess som involverer alle aktørene også, legger hun til.

Opprør

I går skapte det danske klimaforslaget opprør på Bella Center. Afrikanere fra flere land samlet seg og ropte, sang og danset i protest inne på konferansesenteret.

- En grad for ett Afrika. To grader er selvmord, ropte demonstrantene.

Like etter innkalte lederen for G77-landene, sudanske Lumumba Stanislaus-Kaw Di-Aping til pressekonferanse hvor han gjorde det svært tydelig at de afrikanske landene forkaster Danmarks forslag.

- Det er mulig at det er danskenes oppfatning at utviklingsland ikke kan tenke ut løsninger selv. Dette forslaget ødelegger forhandlingene og er svært uheldig. Jeg ber derfor statsministeren i dette landet om å trekke forslaget umiddelbart, uttalte G77-sjefen.

- Urettferdig

Ifølge Lumumba Stanislaus-Kaw Di-Aping er det danske utkastet som nå sirkulerer svært urettferdig. Han mener forslaget favoriserer de rike landene.

- Hvis utviklingsland skal få utvikle seg, er de nødt til å slippe ut mer klimagasser eller få tilgang på ny teknologi som gir renere utslipp. Det er ikke vårt historiske ansvar den tilsanden atmosfæren nå er i, påpeker Lumumba Stanislaus-Kaw Di-Aping.

Han får støtte av flere frivillige organisasjoner. WWF holdt samtidig med demonstrasjonen en egen pressekonferanse hvor de gjentatte ganger påpeket hvor urettferdig forslaget er.

Også WWF-Norges generalsekretær Rasmus Hansson er hard i kritikken.

Hele det hemmelige danske forslaget kan lastes ned fra WWFs København-blogg.

- Bak kulissene har taktikken til det danske formannskapet vært et fokus som tjener de rike og mektige land og ikke fattige land som krever en rettferdig og ambisiøs løsning. WWF forstår og deler frustrasjonen til de fattige og sårbare landene som i dag reagerer sterkt på den foreslåtte avtaleteksten, sier Rasmus Hansson.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks