Hovedinnhold

Solheim: - Obama er ikke Jesus

Dette skal de diskutere i København

I KØBENHAVN: Barack Obama kom til København fredag morgen. Foto: AFP
I KØBENHAVN: Barack Obama kom til København fredag morgen. Foto: AFP
KØBENHAVN/OSLO (VG Nett) Det nærmer seg slutten på klimatoppmøtet i København, men verdenslederne har fremdeles en rekke ting å komme til enighet om. Nå håper man at Obama blir redningen.

Denne saken handler om:

Men det er langt ifra sikkert. Miljøvernminsiter Erik Solheim understreker at det skal mer enn tilstedeværelsen av en amerikansk president til for å redde klimatoppmøtet fra å bli en fiasko.

- Det er veldig viktig at Obama kommer til København. Men selv om han er den beste presidenten USA har hatt på lenge, så er han ikke Jesus. Han kan ikke redde denne avtalen alene. Jeg frykter at vi ikke blir enige om en ambisiøs avtale her i København, sier Solheim til VG Nett.

VGTV: Her lander Obama i København

Barack Obama dro rett fra flyplassen til et møte med flere statsledere i den såkalte paraplygruppen, der mange av verdens viktiste ledere sitter. På det møtet, hvor man diskuterer avtaleteksten, er også Jens Stoltenberg.

At han drar rett til møtet, i stedet for å holde sin tale til klimatoppmøtet slik planen var, understreker hvor knapp tiden nå er.

LES OGSÅ: Obama rett til krisemøte

Stridstemaene

Hvor mye må i-landene forplikte seg? Bør u-landene få lov til å slippe ut mer CO2 enn de rike landene? Hvem skal betale for utslippskutt i de fattige landene? Hvor mye vil det egentlig koste? Hva er de mest effektive metodene for å redusere kraftige temperaturstigninger og issmelting?

Dette er noen av de mest essensielle spørsmålene man nå diskuterer i København. Nærmere 200 land deltar, og alle har sin mening. Mange står ganske langt fra hverandre. Håpet er å få i havn en avtale som alle forplikter seg til, og som er sterk nok til å redusere den globale oppvarmingen nok og i tide.

LES ALT OM KLIMATOPPMØTET HER

Artikkelen fortsetter under bildet.

PRESSEMØTE: Miljø- og utviklilngsminister Erik Solheim og forhandlingsleder Hanne Bjurstrøm i et møte med norsk presse i konferansesenteret i København tirsdag. Foto: Scanpix
PRESSEMØTE: Miljø- og utviklilngsminister Erik Solheim og forhandlingsleder Hanne Bjurstrøm i et møte med norsk presse i konferansesenteret i København tirsdag. Foto: Scanpix

Men tiden er knapp. Det blir ikke lett å få til dette i København før dagen er omme.

- Vi er nå så nære deadline, at dersom det blir en avtale her, så vil den bli kort. Den teksten som diskuteres nå er langt kortere enn det vi har jobbet for tidligere. Det som kommer ut av København må tidlig bli suplementert med nye avtaler. Så her er det bare å brette opp ermene og fortsette arbeidet allerede på mandag, sier Solheim.

LES OGSÅ: Håper norskmeksikansk pengeforslag kan løse krisen

Krisemøte

Heller ikke hans regjeringssjef er særlig optimistisk i dag.

- Det har vært arbeidet i hele natt og fortsatt er det ingen løsning. Det innebærer at det er en kritisk situasjon og jeg frykter at det enten ikke blir en avtale, eller en avtale som er vesentlig svakere enn det Norge og mange andre land mener er nødvendig - med mindre forpliktelser til kutt enn det vi ønsker oss, sa Norges statsminister Jens Stoltenberg til NRK i dag tidlig.

I natt holdt 28 av landene krisemøte. De skal ha klart å komme til enighet om et forslag til en avtale. Noen detaljer om avtaleutkastet har allerede lekket ut til media. Blant annet at temperaturen ikke stige mer enn 2 grader. Men utkastet tidfester ikke når klimakuttene skal skje.

LES OGSÅ: Clinton legger penger på bordet

Artikkelen fortsetter under bildet.

KRISE: Statsminister Jens Stoltenberg mener klimaforhandlingene er inne i en kritisk situasjon. Foto: Scanpix
KRISE: Statsminister Jens Stoltenberg mener klimaforhandlingene er inne i en kritisk situasjon. Foto: Scanpix

I-land vs. U-land

Dette er likevel langt fra nok, sier leder av Naturvernforbundet Lars Haltbrekken til NTB.

- Hvis det bare er togradersmålet og 100 milliarder dollar man skal skrangle sammen, da er det ikke mye å skrive hjem om og dårligere enn det vi hadde forventet, selv med lave forventninger, sier Haltbrekken.

Lederen av Naturvernforbundet får langt på vei støtte av miljøvernministeren.

- De kuttene som nå ligger på bordet er utilstrekkelige. Vitenskapen er ikke så nøyaktig, men basert på dagens vitenskap så må det mer til for å at vi skal klare å nå togradersmålet.

LES OGSÅ: Solheim vil ha amerikanske penger

NATURVERNFORBUNDET: Leder Lars Haltbrekken. Foto: Trond Solberg/ VG
NATURVERNFORBUNDET: Leder Lars Haltbrekken. Foto: Trond Solberg/ VG

I en pressemelding skriver Naturvernforbundet også at en intern rapport hvor FN går gjennom landenes lovnader på klimatoppmøtet i København er lekket ut. Her kommer det frem at uviklingslandene samlet sett har lovet å kutte mer enn i-landene.

- Dette viser med all tydelighet hvor lite ambisiøse de rike lands forpliktelser er, sier Lars Haltbrekken.

LES OGSÅ: Norsk kvinne prøvde å trenge seg inn på danskenes slott

USA og Kina

Om det blir en god avtale om utslippskutt og finansiering av klimatiltak i u-land avhenger trolig mye av Kina og USA. USAs president skal også ha møte med Kinas statsminister Wen Jiabao. Det er knyttet stor spenning til hva som kommer ut av dette møtet.

KINAS STATSMINISTER: - Dette er et kritisk øyeblikk

Obamas problem er at Kina krever forpliktelser som han ikke kan love så lenge han ikke vet hva Kongressen i hjemlandet er villig til å gå med på, samtidig som Kongressen ikke vil gå med på mer før Kina forplikter seg til utslippsbegrensninger som er kontrollerbare.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks