Hovedinnhold

Sarkozy legger skylden på kineserne

Stoltenberg: - Helt åpent om vi får en avtale

KRISEMØTE: USAs president Barack Obama gikk rett i møte med en håndfull toppledere da han ankom København i morges. Foto: Reuters
KRISEMØTE: USAs president Barack Obama gikk rett i møte med en håndfull toppledere da han ankom København i morges. Foto: Reuters
KØBENHAVN/OSLO (VG Nett) Det er ennå ikke klart om de politiske lederne blir enige om en klimaavtale. Frankrikes president legger skylden på Kina.

Denne saken handler om:

Tips oss


Tips

USAs president Barack Obama skulle etter planen holdt sitt hovedinnlegg på konferansen klokken 10.00, men dro istedet rett til møte med en rekke statsledere, hvor blant annet Frankrikes president Nicolas Sarkozy, Tysklands forbundskansler Angela Merkel, Storbritannias statsminister Gordon Brown, flere kinesiske toppledere, Jens Stoltenberg, Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt, og Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen deltar.

De offisielle forhandlingene i plenumssalen er foreløpig utsatt på ubestemt tid.

Ifølge Sarkozy er Kinas motstand mot CO2-overvåking ett av hindrene for å komme fram til en avtale.

Kinesiske myndigheter er imidlertid ikke av samme oppfatning.

- Kina vil følge opp sine klimaforpliktelser og tar klimaendringene svært alvorlig, sier statsminister Wen Jiabao ifølge NTB.

Solheim:- Obama er ikke Jesus

Politisk avtale

Også statsminister Jens Stoltenberg deltar på toppmøtet med Obama. Stoltenberg møtte pressen i en pause i forhandlingene ved 11.30-tiden. Der gjorde han det klart at det fortsatt er helt åpent om statslederne blir enige om en avtale. Samtidig gjør han det klart at avtalen uansett ikke vil være like ambisisøs som Norge ønsket.

- Det jobbes med å få på plass en politisk avtale, men uansett vil det gjenstå mye arbeid som må fullføres i 2010, sier Stoltenberg.

Han mener det er svært viktig at den amerikanske presidenten har kommet til København, og viser til at USA i går tok ett viktig skritt da utenriksminister Hillary Clinton varslet at USA er villig til å bidra til et fond på 100 milliarder dollar til klimatiltak i u-land.

- Det at Obama kommer til København er et klart uttrykk for at USA er svært opptatt av å komme fram til en avtale, sier Stoltenberg.

Han ønsker ikke å kommentere om det har kommet nye signaler fra USA eller Kina under møtet i formiddag.

Ifølge Stoltenberg gjenstår det vanskelige spørsmål både når det gjelder konkrete utslippskutt, finansiering av klimatiltak i fattige land og kontrollmekanismer.

- Spesielt USA er opptatt av å få på plass gode kontroll- og overvåkningsmekanismer dersom de skal bidra med betydelige beløp til tiltak i u-land, sier Stoltenberg.

Han understreker at det foreløpig er umulig å si når forhandlingene kan avsluttes.

- Det er fortsatt mulig å komme fra til en avtale, men foreløpig er det helt åpent, sier Stoltenberg.

Saken fortsetter under bildet!

ÅPENT: Statsminister Jens Stoltenberg mener det vil gjenstå mye arbeid etter at klimaforhandlingene er avsluttet i København. Foto: Scanpix
ÅPENT: Statsminister Jens Stoltenberg mener det vil gjenstå mye arbeid etter at klimaforhandlingene er avsluttet i København. Foto: Scanpix

Han undersreker at det viktigste akkurat nå er å bygge tillit mellom de rike og de fattige landene, og mener Norge har en viktig rolle å spille i dette arbeidet.

- Norge nyter stor tillit i u-landsgruppen. Vi har helt siden Rio-konferansen i 1992 vært tydelige på at de rike landene må bidra med penger til tiltak i fattige land, sier Stoltenberg.

Avtaleutkast

Stoltenberg og statslederne i den såkalte paraplygruppen satt i natt i lange forhandlingsmøter frem til klokken 02.30 i natt, før diplomatene tok over arbeidet med avtaleteksten. Ifølge Reuters holder utkastet til avtalen de jobber med fast på 2-gradersmålet, men inneholder ingen konkrete utslippskutt.

Utkastet slår fast at den globale temperaturøkningen «ikke bør øke med mer enn to grader over førindustrielt nivå».

Det krever store kutt i de globale utslippene, sier utkastet. Men det spesifiserer ikke konkrete utslippsmål, verken for 2020 eller 2050. Feltene for rike lands utslippskutt i 2020 er blanke.

Skal vi ha sjanse til å unngå en temperaturøkning på mer enn to grader, må de rike landene redusere sine utslipp med 25-40 prosent innen 2020, og de globale utslippene halveres innen 2050, mener FNs klimapanel.

Utkastet går inn for 30 milliarder dollar til klimatiltak i utviklingsland på kort sikt, det vil si for årene 2010 til 2012.

Det nevner også som mål å få til årlig klimahjelp på 100 milliarder dollar innen 2020.

Utviklingsland går ifølge utkastet med på en viss kontroll og overvåking av at klimatiltak faktisk blir gjennomført.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks