Hovedinnhold

Obama rett i krisemøte

Stoltenberg deltar i avgjørende samtaler

KØBENHAVN/OSLO (VG Nett)USAs president Barack Obama sitter nå i krisemøte med verdens ledere i et forsøk på å redde klimaavtalen.

Denne saken handler om:

Tips oss


Tips

Den amerikanske presidenten landet på Kastrup flyplass i København klokken 9 i dag morges for å delta i innspurten av klimaforhandlingene. I løpet av det ni timer lange København-besøket vil Obama ha en rekke møter for å finne en løsning på de fastlåste klimaforhandlingene.

Saken blir oppdatert. Trykk F5

Krisemøte

Den amerikanske presidenten skulle etter planen holdt sitt hovedinnlegg på konferansen klokken 10.00, men dro istedet rett til møte med en rekke statsledere, som Tysklands forbundskansler Angela Merkel, Storbritanias statsminister Gordon Brown og Frankrikes president Nicolas Sarkozy. I tillegg er den danske og den svenske statsministeren på plass. Kina er representert ved sin sjefsforhandler.

Statssekretær Torbjørn Giæver Eriksen bekrefter overfor VG Nett at også statsminister Jens Stoltenberg deltar på møtet. Stoltenberg skulle i utgangspunktet holdt en pressekonferanse klokken 9.30, men det er nå utsatt på ubestemt tid.

Forhandlingspause

De offisielle forhandlingene har pause fordi Obama skal gå igjennom dokumentene som ble utarbidet i natt.

Stoltenberg og resten av statslederne satt i lange forhandlingsmøter frem til klokken 02.30 i natt før diplomatene tok over arbeidet med avtaleteksten. Rundt klokken åtte i dag tidlig møttes topplederne igjen for å diskutere teksten som de håper de kan legge frem for plenumssalen senere i dag.

Det regnes som avgjørende at Kina og USA blir enige seg imellom om en tilnærming til forhandlingene, for at man i det hele tatt får på plass en form for tekst i København. Bare timer før møtet skal være ferdig er det imidlertid fortsatt usikkert om hva de 193 landene klarer å oppnå i forhandlingene.

- Kritisk situasjon

Klimatoppmøtet i København har vært preget av konflikt mellom i-land og u-land, med USA og Kina på hver sin side. Flere ganger har delegatene fra en rekke afrikanske land forlatt møtet i protest.

Kinas statsminister:- Dette er et kritisk øyeblikk

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) uttalte tidligere i dag at klimamøtet i København er inne i en kritisk situasjon og at man kanskje ikke kommer fram til noen avtale.

- Det har vært arbeidet i hele natt og fortsatt er det ingen løsning. Det innebærer at det er en kritisk situasjon og jeg frykter at det enten ikke blir en avtale, eller en avtale som er vesentlig svakere enn det Norge og mange andre land mener er nødvendig - med mindre forpliktelser til kutt enn det vi ønsker oss, sa Stoltenberg til NRK i morges.

I løpet av dagen er det også planlagt et møte mellom Obama og den russiske presidenten Dmitrij Medvedev. De to skal drøfte en prinsippavtale om atomnedrustning, men det er ennå uklart om de vil bli enige om en avtale i dag.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks