Hovedinnhold

- Klimakampen må vinnes i Kina

BESØKTE KRAFTVERK: Jens Stoltenberg fikk omvisning på et gigantisk kullkraftverk utenfor Beijing, som produserer strøm til 30 prosent av byens befolkning. Det er mer enn hele Norges befolkning. Foto: SCANPIX
BESØKTE KRAFTVERK: Jens Stoltenberg fikk omvisning på et gigantisk kullkraftverk utenfor Beijing, som produserer strøm til 30 prosent av byens befolkning. Det er mer enn hele Norges befolkning. Foto: SCANPIX
BEIJING (VG Nett) - Lykkes vi i Kina, lykkes vi med å bekjempe drivhuseffekten. Lykkes vi ikke i Kina, mislykkes vi i verden, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Denne saken handler om:

Stoltenberg besøkte tirsdag et kinesisk kullkraftverk i Beijing. De mange kullkraftverkene i Kina er skyld i store deler av de enorme utslippene av klimagasser i landet.

Det gigantiske kullkraftverket Huaneng som Stoltenberg besøkte, er blant de helt nyeste og derfor mye renere enn de aller, aller fleste andre i landet. Det forsyner 30 prosent av Beijings befolkning med strøm, noe som tilsvarer mer enn hele Norges befolkning.

Kraftverket slipper ut mellom fem og seks millioner tonn CO2 årlig, noe som er fire til fem ganger mer enn utslippene vil være fra gasskraftverket på Mongstad, uten rensing.

Den norske statsministeren mener det er avgjørende for det globale klimaarbeidet at utslippene reduseres nettopp i Kina.

Enorme utslipp

- Enten lykkes vi i Kina, og da lykkes vi med å bekjempe drivhuseffekten. Eller så lykkes vi ikke i Kina, men da mislykkes vi i verden. Det er i Kina klimakampen må vinnes, sier Stoltenberg.

- Det er her det avgjøres om vi greier å stanse global oppvarming, legger han til.

Mandag fikk Stoltenberg og kona Ingrid Schulerud oppleve forurensningsproblemene slik kineserne kjenner det på kroppen

.

Kina slipper ut 4700 millioner tonn CO2-årlig, og utslippene øker betydelig hvert eneste år. Til sammenligning er de norske utlippene 50 millioner tonn.

Stoltenberg tror ikke land som India og Brasil vil gå med på utslippskutt, dersom ikke Kina snart forplikter seg til å kutte sine utslipp.

Optimist

- Forutsetningen for å få med land som India og Brasil er at det landet som om kort tid står for de største utslippene, begrenser sine utslipp, sier statsministeren.

Han mener besøket på kullkraftverket og samtalene med Kinas statsminister gir grunn til optimisme.

LES OGSÅ: Skrev miljøavtale med kineserne

- Kina er åpne om at klima er et problem, og det gir i alle fall grunnlag for optimisme. Jeg var forberedt på at de kanskje ville benekte problemet. Så gjenstår det å se hva de gjør, sier Stoltenberg.

Ledelsen ved kullkraftverket forklarte tirsdag om planer de har for et CO2-renseanlegg. Det vekket Stoltenbergs interesse.

Konkurranse

- Det er positivt å se at de er såpass opptatt av å utvikle samme type teknologi som vi jobber med på Mongstad. Her er utslippene så enorme at hvis man lykkes med å rense CO2 fra kullkraftverk i Kina, har vi kommet veldig langt i å løse klimaproblemet, sier Stoltenberg.

Mandag spurte VG Netts lesere statsministeren om klimatrusselen i et eksklusivt Tett på Nett-intervju, les svarene her!

Statsministeren har selv lagt mye prestisje i det arbeidet Norge gjør for å utvikle renseteknologi som vil være økonomisk lønnsomt. I nyttårstalen i år kalte han prosjektet for «Norges månelanding».

- Kan det nå bli sånn at Norge blir nødt til å kjøpe renseteknologi fra Kina?

- Ingen ting ville glede meg mer. Det er flott at mange miljøer mange steder i verden arbeider for å få frem CO2-teknologi. Dette er dels en konkurranse, men først og fremst et samarbeid, sier Stoltenberg.

Er du en miljøsynder? Ta klimatesten her!

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks