Hovedinnhold

«Klimaflyktninger» avvist på New Zealand

TRUET: Tarawa-atollen, hovedstaden i Kiribati. Øystaten består av 30 lave korallatoller som risikerer å bli fullstendig ubeboelige dersom havet stiger slik klimaforskerne tror. Foto: AFP
TRUET: Tarawa-atollen, hovedstaden i Kiribati. Øystaten består av 30 lave korallatoller som risikerer å bli fullstendig ubeboelige dersom havet stiger slik klimaforskerne tror. Foto: AFP
En familie fra stillehavsøya Kiribati har forsøkt å få status som verdens første klimaflyktninger. Men mottakerlandet, New Zealand, er ikke overbevist.

Denne saken handler om:

- Nyskapende og optimistiske er de, disse søknadene, men de er ikke overbevisende og må derfor avvises, fastslår dommer John Priestley i Auckland High Court tirsdag.

Ifølge ham kan ikke 37 år gamle Ioane Teitiota og hans familie få medhold i sin søknad om flyktningstatus på grunnlag av klimaendringene som truer hjemlandet Kiribati.

Øystaten består av 30 lave korallatoller som risikerer å bli fullstendig ubeboelige dersom havet stiger slik klimaforskerne tror.

Ikke forfulgt

Dommeren vedgår at Kiribati er truet av klimaendringene, og han har forståelse for at øyboerne ønsker å søke lykken andre steder. Problemet er at Teitiota og hans familie ikke oppfyller flyktningkonvensjonens krav om at man må være forfulgt for å få flyktningstatus.

- Det økonomiske miljøet på Kiribati er åpenbart ikke like attraktivt for søkeren og hans landsmenn som det økonomiske miljøet og mulighetene i Australia og på New Zealand. Men her ser det ikke ut til å være noen forskjell mellom ham og en hvilken som helst annen person fra Kiribati, sier Priestley.

Teitiotas advokater har argumentert med at familien er utsatt for «passiv forfølgelse» fra naturens side på grunn av klimaendringene. Men en slik argumentasjon blir for søkt, mener Priestley.

- Det er ikke denne rettens oppgave å utvide flyktningkonvensjonen på en slik måte, fastslår han.

En oppgave for lovgiverne

Hvis retten til flyktningstatus skal utvides, er det en oppgave for lovgiverne, tilføyer dommeren, som samtidig advarer mot konsekvensene en slik utvidelse kan få.

- Ved et trylleslag vil millioner ha rett på beskyttelse.

I flyktningkonvensjonen, påpeker Priestley, er en flyktning definert som en person som frykter forfølgelse på grunnlag av rase, religion, nasjonalitet, tilhørighet i en spesiell sosial gruppe eller politiske oppfatninger.

- Flyktningkonvensjonen omfatter ikke personer som ønsker å gjøre sitt liv bedre ved å unnslippe klimaendringer.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks