Hovedinnhold

Klimaendringene påvirker karbonkretsløpet

STILLEHAVSØYER: Det ser idyllisk ut nå, men her, på Funafitiatollen hvor halvparten av Tuvalus befolkning på rundt 11.500 mennesker bor, vil det bli ulevelig dersom havet stiger noe særlig. Foto: AFP
STILLEHAVSØYER: Det ser idyllisk ut nå, men her, på Funafitiatollen hvor halvparten av Tuvalus befolkning på rundt 11.500 mennesker bor, vil det bli ulevelig dersom havet stiger noe særlig. Foto: AFP
Flere forskningsrapporter tyder på at menneskelige utslipp av klimagasser har en negativ effekt på naturens eget karbonkretsløp.

Denne saken handler om:

Karbonet på jorda flytter seg i en evig runddans mellom vegetasjon, jordsmonn, atmosfæren og havet, og i utgangspunktet er det vanskelig å beregne hvordan disse naturlige prosessene påvirkes av menneskelige klimautslipp.

LES OGSÅ:Advarer mot «selvmordspakt» i København

Det er likevel mange indikasjoner på at global oppvarming kan sette i gang endringer som gjør at enda mer karbonholdige klimagasser blir værende i atmosfæren. Nettopp disse mekanismene danner noe av bakgrunnen for at forskere ved Hadley Centre i Storbritannia frykter en oppvarming på 4 grader innen midten av dette århundret.

Et eksempel på en slik selvforsterkende mekanisme er klimautslipp som oppstår når permafrost i Arktis smelter fordi det i utgangspunktet blir varmere.

LES OGSÅ:Avskogingen kraftig redusert i Amazonas

En annen viktig prosess er havets naturlige opptak av CO2. Beregninger gjort ved Bjerknes-senteret i Bergen, hvor professor Helge Drange er tilknyttet, tyder på at havet tar opp mye mindre CO2 når temperaturen stiger.

Hvis dette er riktig, så kan resultatet bli en kraftig forsterkning av effekten som menneskelige CO2-utslipp har på klimaet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks