Hovedinnhold

Klima-Nora må tilbringe julen på cella

- Gråt i retten da hun ble varetektsfengslet

(VG Nett) Greenpeace-aktivisten Nora Christensen (34), som tok seg inn på det danske slottet uten invitasjon, er varetektsfengslet i tre uker med brev og besøksforbud.

Denne saken handler om:

Den norske småbarnsmoren gråt i retten da hun fikk kjennelsen sent fredag kveld, skriver papirutgaven av danske Ekstrabladet i dag.

Christensen, som er fra Fredrikstad i Østfold, men bor i Danmark, er siktet for inntreden på privat eiendom, dokumentforfalskning og for å ha gitt seg ut for å være en myndighetsperson.

Spesial:Alt om klimatoppmøtet i København

Dessuten er de tre aktivstene siktet for brudd på paragraf 115 i den danske straffeloven. Dette hever strafferammen til det dobbelte fordi aksjonen skjedde i nærheten av dronningen.

Ifølge den danske avisa Politiken erklærte aktivistene seg ikke skyldig på alle punkter, og deres advokat Jacob S. Arrevad har anket saken til landsretten.

Småbarnsmor

Avgjørelsen ble fattet bak lukkede dører i et over tre timers langt rettsmøte i København, fredag kveld.

Nora Christensen har jobbet for Greenpeace i flere år. Hun har to barn og er gift med den danske generalsekretæren i Greenpeace Mads Flarup Christensen.

Klokken 17.00 lørdag ettermiddag demonstrerer Greenpeace utenfor fengselet. De mener 21 dagers varetekt en grov overreaksjon fra politiets side.

Christensen har vært aktiv i miljøkampen siden hun var ung i Norge, først i Natur og Ungdom, og hun har sittet i landsstyret i Naturvernforbundet.

Etter flere år som frivillig i Greenpeace har hun vært ansatt, de siste årene som sjef for medlemsavdelingen, og er nå utviklingssjef for innsamlinger i Greenpeace internasjonalt.

Nora har deltatt på mange aksjoner, blant annet under blokkering av forbrenningsanlegget for atomavfall i Umeå i Sverige i 2000, og ved Sande Paper Mill i Norge 2004.

Reagerer

- Politiet i København overreagerer når de sender voksne Greenpeace-ansatte i varetektsfengsel i 3 uker. Dette er urimelig strengt for å holde to bannere på en fredelig og vennlig måte, for å vise hvilke forventninger Greenpeace har til verdens ledere. Det virker som om politiet vil dekke over sin egen flause med å straffe Greenpeace, sier Bente Myhre Haast kommunikasjonssjef i Greenpeace Nordic til VG Nett.

Hun er bekymret for Nora.

GALLA: Nora rakk såvidt å holde opp plakaten før hun ble pågrepet. Foto: AFP
GALLA: Nora rakk såvidt å holde opp plakaten før hun ble pågrepet. Foto: AFP

- Vi fikk ikke snakket med henne i går. Det eneste vi vet er at en representant fra danske Greenpeace fikk komme inn med klær til henne, sier Haast.

Kampanjesjef i Greenpeace Danmark, Henrik Pedersen sier avgjørelsen er altfor streng.

- Det er tatt helt ut av proposjoner og virker hevngjerrig. Det var snakk om en fredelig protest, sier han til Politiken.

Lurte vaktene

Det var kort tid før den storslåtte middagen startet torsdag at de tre aktivistene fra Greenpeace klarte å trenge seg helt inn på det danske slottet. Sammen med generalsekretæren for spanske Greenpeace, Juan Lopez de Urale (46) og den 37-årige sveitsiske aktivisten Christian Schmutzi klarte Christensen å lure vaktene ved å gi seg ut for å være en av de prominente gjestene.

Les mer om klimaavtalen:Solheim vil stanse klimasabotørene

Alle tre var kledd i gallaklær. For å ikke vekke oppmerksomhet hadde de også leid inn flere flotte biler.

Etter å ha klart å snike seg helt inn i salen sammen med Mexicos president ble de tre kort tid etterpå pågrepet av dansk etterretningspoliti.

At saken gikk for lukkede dører i går kveld har vekket sterke reaksjoner i danske pressekretser, som valgte å protestere mot avgjørelsen, skriver Ekstrabladet.dk.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks