Hovedinnhold

Schwarzenegger:

- Klima må bli hipt og sexy

MILJØMUSKEL: Arnold Schwarzenegger tar tak i California for å redusere utslipp. Nå er han invitert til Svalbard for miljø-toppmøte. Foto: Reuters
MILJØMUSKEL: Arnold Schwarzenegger tar tak i California for å redusere utslipp. Nå er han invitert til Svalbard for miljø-toppmøte. Foto: Reuters
(VG Nett) Miljøbevegelsen må bli «hip og sexy» hvis den skal lykkes. Det mener Californias guvernør Arnold Schwarzenegger.

På en konferanse i Washington oppfordret Schwarzenegger miljøforkjempere til å fokusere på det positive med å redusere utslippene, isteden for å få folk til å føle dårlig samvittighet.

- Suksessrike bevegelser er ikke bygget på dårlig samvittighet, men på lidenskap, sa guvernøren, skriver BBC.

Reduserer gassutslippene

California er en av de ledende i USA når det gjelder å takle klimaforandringene i landet. Staten - med verdens sjette største økonomi - laget en lov i fjor som har som mål å redusere gassutslippene med 25 prosent innen 2020.

Og Schwarzenegger har gjort det klart at han vil at klimaforandringene skal være en viktig sak i den kommende amerikanske presidentvalgkampen. Selv kan ikke Schwarzenegger stille som presidentkandidat fordi han ikke er født i USA.

- California er stort, det er mektig. Det vi gjør her i California har en stor innvirkning på andre, sa Schwarzenegger.

Hipt og sexy

Under en forelesning på Georgetown University snakket Schwarzenegger om viktigheten av å endre imaget til miljøbevegelsen. De må riste av seg ryktet som fanatikere og «tree-huggers».

- Miljøforkjempere var jo aldri noe morsomme. De var som moralister på en russefest, sa guvernøren, og høstet mye latter fra salen.

- Miljøsaker må bli hipt og sexy, sa guvernøren.

Selv sammenlignet Schwarzenegger den nødvendige forandringen med hans egen lidenskap: kroppsbygging.

- Vektløfting var forbeholdt raringer og einstøinger som holdt til nede i en mørk kjeller. Men med den rette markedsføringen ble det sexy, attraktivt og mainstream. Det er dette miljøbevegelsen må gjøre, sa Schwarzenegger, og la til at han tror folks holdninger allerede er i ferd med å forandre seg.

Kritisert for bilene sine

GLAD I BIL: Arnold Schwarzenegger er kjent for sin interesse for Hummer-bilene. Her foran en ny H2 i New York 2001. Foto: AP
GLAD I BIL: Arnold Schwarzenegger er kjent for sin interesse for Hummer-bilene. Her foran en ny H2 i New York 2001. Foto: AP

Schwarzenegger har blitt kritisert for sin samling av Hummere og andre store biler. Men Schwarzenegger forsvarte bilene sine. Han påpekte at de går på biodrivstoff og hydrogen.

- Vi vil ikke ta bort «muskelbilene», vil vi vel? Det er en formel dømt til å mislykkes. Det vi må gjøre er å lage de bilene mer miljøvennlige, sa Schwarzenegger.

Han mener at amerikanske bilfabrikanter vil styrke konkurransen mot utenlandske bilselskaper, siden de nå blir nødt til å forholde seg til de nye lovene til California i forhold til bilutslipp.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks