Hovedinnhold

Gore og Støre slår klimaalarm

- Havet vil stige dobbelt så mye som antatt

SKAL TALE I KØBENHAVN: Utenriksminister Jonas Gahr Støre og Al Gore advarer mot snøsmelting og havstigning. Foto: Jørgen Braastad/Markus Aarstad
SKAL TALE I KØBENHAVN: Utenriksminister Jonas Gahr Støre og Al Gore advarer mot snøsmelting og havstigning. Foto: Jørgen Braastad/Markus Aarstad
Utenriksminister Jonas Gahr Støre og Al Gore legger i dag frem en rapport som forteller at havene vil kunne stige dobbelt så mye som antatt.

Denne saken handler om:

FAKTA

  • Én meter høyere vannstand vil kunne gi store problemer for tettsteder og bygninger i Norge som er bygget helt nede ved sjøen.
  • Men det er lite i forhold til flere øystater, som faktisk ikke rager mer enn noen få meter over havet.
  • Det høyeste punkt på øystaten Tuvalu er fem meter over havet, og på Maldivene er høyeste punkt 2,3 meter.

I dag vil trolig Norge og USA sette dagsorden på FNs klimakonferanse:

De to landene legger frem en omfattende rapport, laget av noen av verdens fremste is- og klimaforskere.

Samleside:Les flere nyheter om klimatoppmøtet i København her!

Rapporten har blant annet bidrag fra Norsk Polarinstitutt og inneholder det siste av oppdatert forskning globalt.

Les også:Norske forskere serverer klimabombe

Etter hva VG forstår, er dette noen av hovedfunnene:

** Bare for to år siden, ble det lagt frem alarmerende og anerkjente rapporter som fortalte at havstigningen vil kunne bli en halv meter frem til 2100. Ifølge ny forskning, ligger stigningen an til å bli en meter, i verste fall 1,5 meter.

Det vil få katastrofale konsekvenser for millioner av mennesker. Både på grunn av den fysiske økningen av vannstanden, men også fordi økningen kombinert med stadig hyppigere orkaner og ekstremvær, gjør at denne type krisevær vil ramme enda hardere enn vi hittil har sett.

** Metan og sot bidrar, i mye større grad enn tidligere kjent, til å fremskynde nedsmeltingen av is. Sot er bare i luften i kort tid, men det er så store mengder at det bidrar til at det oppstår mørke flater, blant annet på pol-isen. Dette gir temperaturøkning.

Farlig smelting

- Konsekvensen av nedsmeltingen av Antarktis er ufattelig mye større enn om Grønlandsisen smelter ned, sier en kilde til VG.

Av all fastlandsis på kloden utgjør nemlig Antarktis (Sydpolen) hele 92 prosent. Deretter kommer Grønlandsisen med syv prosent, mens Himalaya og alle andre isområder utgjør én prosent.

Les også:Monsterisfjell på vei mot Australia

I tillegg kommer den flytende isen på blant annet Nordpolen, men nedsmeltingen der gir tilnærmet null havnivåøkning, fordi den faktisk flyter i vannet i dag.

Les også:Britiske forskere: - Nordpolen er isfri om 20 år

Gahr Støre og Al Gore skal etter planen presentere rapporten «Melting snow and ice. A call for action» på en stort anlagt pressekonferanse i Bella-senteret på FNs klimakonferanse i København.

Det er ventet at rapporten vil få omfattende fokus. Ikke bare på grunn av innholdet, men fordi Gore i 2007 fikk Nobels fredspris sammen med FNs klimapanel. Den tidligere presidentkandidaten er i dag en av verdens ledende klimapolitikere.

Dystert lesestoff

Rapporten anslår konsekvensene av issmelting globalt, og tar for seg smelting av alt fra pol-isen i Arktis, Grønlands-isen, Antarktis, Himalaya, Andesfjellene - samt konsekvensene av at permafrosten forsvinner.

Kilder som har sett rapporten, sier det er deprimerende lesing og at den tegner et svært dystert bilde av smelting som allerede er i gang.

- Vi må erkjenne at endringene skjer mye raskere enn vi tidligere har trodd. Det vi så for et par år siden, er allerede dramatisk endret, sier en kilde.

Rapporten baserer seg ikke på beregninger av temperaturøkning, men baserer seg på fysiske målinger av isutviklingen.

Den beskriver konsekvensene av om all is på kloden smelter: Da vil havstigningen kunne bli over 60 meter. Det innebærer at vi kan vinke farvel til Bergen, Stavanger, Trondheim, Tromsø, og store deler av Oslo.

- Heldigvis skjer ikke det, fordi mesteparten av isen i Antarktisk er flere kilometer tykk og overhodet ikke påvirkes av temperaturen i luft og vann. Den kan ikke smelte, sier en ledende klimaforsker.

Han sier at i verste fall, om mange hundre år, kan eventuelt Grønlandsisen smelte bort. Det vil kunne gi fem meter havstigning.

Så kan en nedsmelting av den flytbare isen i Antarktis utgjøre rundt fem meter. Totalt gjør dette havet ti meter høyere.

- Det er alarmerende nok at havene kan stige en meter til 2100. Det er det de nærmeste generasjonene bør bekymre seg over og gjøre noe med. Gjør vi det, trenger vi ikke bekymre oss for de neste århundrene, sier en klimaforsker.

Danske utenriksminister Per Stig Møller, Grønlands statsminister Kuupik Kleist og flere av verdens ledende forskere vil også være til stede. Det legges frem en egen rapport om innlandsisen på Grønland.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks