Hovedinnhold

Full forvirring rundt ny klimaavtale

Lekkasje: Slik kan avtalen bli

KLIMAMØTER: USAs president Barack Obama går fra møte til møte i København. Foto: AFP
KLIMAMØTER: USAs president Barack Obama går fra møte til møte i København. Foto: AFP
KØBENHAVN (VG Nett) Verdens toppledere forhandler nå på overtid, men fortsatt er det usikkert hva som blir utfallet av klimatoppmøtet i København.

Denne saken handler om:

Tips oss


Tips

VG Nett har fått tilgang til to ulike utkast til en endelig klimaavtale i København. Det ene har overskriften "Internal note by the Secretariat" mens det andre dokumentet har fått navn "Copenhagen Accord" - Københavnforliket.

Lekkasjer

Det lekkes stadig nye dokumenter til media, og forhandlingssituasjonen inne på Bella-senteret er svært spent. Det hersker nå fullt kaos om hva som skjer i Bella-senteret. Klokken 20.30 ble det meldt at Barack Obama ville komme med en uttalelse innen kort tid, men det har ennå ikke skjedd. Det tyske nyhetsbyrået DPA melder at USA, Kina, EU og de afrikanske landene har kommet til enighet om de overordnede rammene for klimaavtalen.

* Siste nytt klokken 20:51 er at Indias miljøvernminister Jairam Ramesh sier til Berlingske.dk at man er svært nær en avtale. Ramesh håper avtalen er i boks før midnatt.

* Siste nytt klokken 20:30 er at USAs president Barack Obama ifølge NRK.no skal snart komme med en uttalelse.

* Siste nytt klokken 20:00 er at flere av G26-landene blitt med på møtet sammen med Barack Obama og Wen Jiabao. Dette gjelder blant annet Brasil og India.

* Siste nytt klokken 19:20 er at Russlands president Medvedev har forlatt København.

* Siste nytt klokken 18:15 er at Barack Obama og Kinas statsminister Wen Jiabao går i møte for å diskutere en mulig klimaavtale ytterligere. De møttes også på tomannshånd tidligere i dag.

SPESIALSIDE:Les alt fra klimatoppmøtet her

Forskjellige

I det interne notatet går det frem at de fattige landene samlet sett har lovet å kutte mer enn i-landene.

I utkastet til den nye avtaleteksten står dette derimot ikke like klart. Men det er en enighet om at dype kutt i globale utslipp er nødvendige, og at man må kutte utslippene med minst 50 prosent (1990-nivå) innen 2050.

Avtaleutkastet sier i tillegg at de fattigste landene skal kutte sine utslipp med 15-30 prosent i forhold til dagens utslipp.

HARDE FORHANDLINGER: USAs president Barack Obama ankom siste dagen av kimaforhandlingene i København fredag. FOT: AFP Foto:
HARDE FORHANDLINGER: USAs president Barack Obama ankom siste dagen av kimaforhandlingene i København fredag. FOT: AFP Foto:

Det interne dokumentet ble lekket til VG Nett sent i går kveld, mens utkastet til avtalen ble sendt redaksjonen fredag ettermiddag.

- Alvorlig

Avtaleteksten understreker at klimaendringer er en av de største utfordringene i vår tid.

Videre i utkastet står det at de utviklede landene må bistå med tilfredsstillende, forutsigbare og bærekraftige finansielle ressurser, teknologi og kapasitetsbygging for å støtte klimatilpassing i utviklingslandene.

KLIMABLOGG:- Hva gjør du i vannet, Karen?

Partene må også love å redusere sine utslipp, individuelt eller samlet, med minst 80 prosent innen 2050, står det i et av utkastene VG Nett har fått tilgang til.

Men det er noe uklarhet rundt tallene i utkastet. For mens utslippskutt tallfestes på første side i utkastet, står det på side to at «utslippene av drivhusgasser skal være X prosent i 2020 sammenliknet med 1990 og Y prosent i 2020 sammenliknet med 2005».

Hektisk

Det er nå hektisk møtevirksomhet inne på konferansesentert i København. Statsledere går ut og inn av Plenumssalen. Nylig gikk Frankrikes president Nicolas Sarkozy og Tysklands forbundskansler Angela Merkel ut av salen, før de kort tid etter returnerte.

COP15 KOKER: Det sirkulerer fredag kveld en rekke forskjellige utkast til en klimaavtale i København. Her er ett av dem. Foto: Stian Eisenträger
COP15 KOKER: Det sirkulerer fredag kveld en rekke forskjellige utkast til en klimaavtale i København. Her er ett av dem. Foto: Stian Eisenträger

Statsminister Jens Stoltenberg sitter i møte sammen med 25 andre toppledere, opplyser statssekretær Torbjørn Giæver Eriksen.

Berlingske.dk melder at det nå er alle mot Kina bak lukkede dører, mens Ekstrabladet.dk skriver at det er full kollaps i klimaforhandlingene.

Det gikk tidligere i dag ut en melding om at FN hadde bedt alle topplederne om å utsette hjemreisen, men dette ble senere avvist.

Saken fortsetter under bildet

KLIMATOPPMØTE: Verdens toppledere er samlet i København.Foto: Reuters
KLIMATOPPMØTE: Verdens toppledere er samlet i København.Foto: Reuters


100 milliarder

Utkastet støtter også opprettelsen av et fond som kan gi 100 milliarder dollar årlig til klimatiltak i utviklingsland innen 2020. Pengene skal komme fra flere ulike kilder. Ordlyden samsvarer med løftene USAs utenriksminister Hillary Clinton kom med på klimatoppmøtet torsdag.

Tidligere i dag ble et punkt om å få til en juridisk bindende avtale innen 2010 fjernet. Dette er nå lagt inn igjen, med et tillegg om at det helst skal skje innen seks måneder - og ikke senere enn ved utgangen av desember 2010.

Les:- Mål om bindende avtale fjernet

I tidligere versjoner het det at man skulle få på plass en avtale i løpet av neste år, men i den foreløpig siste teksten har de forhandlende partene senket dette ambisjonsnivået, melder Reuters.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks