Hovedinnhold

Klimatoppmøtet er i gang

Danmarks statsminister: - Vi er forpliktet til å handle

HANDLING: Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen mener verdens ledere er forpliktet til å handle for å redusere klimautslippene. Foto:
HANDLING: Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen mener verdens ledere er forpliktet til å handle for å redusere klimautslippene. Foto:
KØBENHAVN/OSLO (VG Nett) - Verdens ledere har ikke kommet til København for å snakke, men for å handle. Det fastslo Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen da han i formiddag åpnet klimatoppmøtet.

Denne saken handler om:

I formiddag går startskuddet for de internasjonale klimaforhandlingene i København. Møtet er det største i FNs historie. De neste 12 dagene skal forhandlere og toppolitikere fra hele verden forsøke å komme fram til en avtale for å redusere utslippene av klimagasser.

Totalt er rundt 15.000 mennesker fra 190 land på plass i den danske hovedstaden for å følge forhandlingene. Det gjør klimatoppmøtet til den største FN-konferansen noen gang.

VG Nett følger klimatoppmøtet i København. Har du tips eller innspill?Kontakt VG Netts reporter Anne Vinding.

Politisk vilje

I sin åpningstale understreket den danske statsministeren at forhandlerne står overfor en krevende oppgave de neste dagene.

- Vi står overfor vanskelige, men nødvendige beslutninger. Meldingene om klimaendringene blir mer alarmerende for hver dag, og vi er forpliktet til å handle, sa Rasmussen.

VG NETT-LESER:«Skjønner ikke helt hvorfor folk demonstrere når det er klima konferanse? Hva er det folk er uenige i?»Delta i debatten her

Statsministeren mener det er nødvendig at topplederne blir enige om en sterk og ambisiøs avtale om å redusere utslippene.

- Jeg er smertelig klar over at vi har ulike syn på hvordan en slik avtale bør utformes, men jeg er overbevist om at disse uenighetene kan overvinnes hvis den politiske viljen er til stede.

Også leder i FNs klimapanel Rajendra Kumar Pachauri understreket behovet for rask handling i sin åpningstale.

- Bevisene er overveldende for nødvendigheten av rask handling. Forsinkelser vil bare føre til høyere kostnader, både økonomisk og menneskelig, sa Pachauri.

Demonstrasjoner

I tillegg de forhandlerne, politikerne og journalistene som følger møtet, er det svært mange representanter fra frivillige organisasjoner til stede under toppmøtet. Utenfor konferansesenteret er det demonstranter fra ulike organisasjoner. Noen synger mens andre deler ut informasjonsmateriale. Men sammenlignet med hvor mange som er inne på Bella Center er det få demonstranter utenfor. De aller fleste organisasjonene har også folk på innsiden av senteret.

Saken fortsetter under bildet!

DEMONSTRASJON: Aktivister fra en lang rekke organisasjoner er på plass i København for å legge press på forhandlerne på klimatoppmøtet. Foto: Reuters
DEMONSTRASJON: Aktivister fra en lang rekke organisasjoner er på plass i København for å legge press på forhandlerne på klimatoppmøtet. Foto: Reuters

Det enorme konferansesenteret er stappfullt av folk, organisasjoner og næringslivsinteresser. I det man kommer inn i bygningen er det flere hundretalls ulike stands med forslag til løsninger på klimakrisen. Senteret er også delt inn i ulike soner hvor pressen kun har adgang til en liten del av alle salene og rommene.

Av hensyn til sikkerheten var flere av veiene rundt Bella Center stengt mandag morgen, noe som skapte forvirring blant drosjesjåfører i den danske hovedstaden.

Ingen bindende avtale

De neste dagene vil de ulike landenes delegasjoner starte forhandlingene, men først neste uke vil miljøvernministrene fra de toneangivende landene komme sterkere inn i arbeidet med sluttdokumentet.

Da begynner den såkalte høynivådelen, og stats- og regjeringssjefer fra over 100 land vil være til stede på avslutningsdagen 18. desember. Både USAs president Barack Obama, Kinas statsminister Wen Jiabao og den indiske statsministeren Manmohan Singh har lovet å delta i innspurten av forhandlingene.

Norge er representert med til sammen seks ministre, deriblant statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

Det er allerede klart at topplederne ikke vil komme fram til en juridisk forpliktende avtale om utslippskutt. Likevel håper mange fortsatt at Købehavn-møtet skal sette fart i arbeidet med å redusere utslippene.

Det er spesielt knyttet stor spenning til hvordan store land som USA og Kina vil stille seg i forhandlingene. Barack Obama prøver nå å få igjennom at landet forplikter seg til å kutte rundt 16 prosent av sine utslipp sammenlignet med 2005 innen 2020. Samtidig er amerikanerne svært opptatt av at de ikke vil forplikte seg til utslippskutt dersom ikke Kina også gjør det.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks