Hovedinnhold

Ber om UD-hjelp til Greenpeace-Nora

PÅGREPET: Her blir Nora Christensen ble d pågrepet av politiets etterretningstjeneste etter at hun snek seg inn på slottet i Danmarki. Foto: AFP
PÅGREPET: Her blir Nora Christensen ble d pågrepet av politiets etterretningstjeneste etter at hun snek seg inn på slottet i Danmarki. Foto: AFP
(VG Nett) Klimaaktivisten Nora Christensen stjal showet da hun kom seg inn på slottet, men får ikke hjelp av norsk UD til å komme ut av fengsel før jul.

Denne saken handler om:

Nå har Miljøpartiet De Grønne sendt et brev til utenriksminister Jonas Gahr Støre der de oppfordrer norske myndigheter om å hjelpe til for å få Nora Christensen (34) ut av varetektsfengsel, der hun sitter med brev og besøksforbud etter at hun snek seg inn og forstyrret en kongelig festmiddag.

Se VGTV:Her blir den norske Greenpeace-aktivisten kastet ut av slottet

Greenpeace Norge understreker at norske Nore er innstilt på at hun må ta en straff.

- Men de forventer å bli behandlet på lik linje med andre kriminelle, sier Truls Gulowsen, leder i Greenpeace i Norge.

Da småbarnsmoren Nora Christensen (34) ble varetektsfengslet i tre uker med brev- og besøksforbud i København sent fredag kveld, satt hennes danske ektemann og parets to barn på den andre siden av glassveggen og fulgte det lukkede rettsmøtet.

Klimaaktivisten har anket og en dansk rett vil i kveld behandle spørsmålet om varetektsfengsling på nytt. VG Nett følger saken.

Les også:Noras sønn (7) stolt av moren

FENGSLET: Norske Nora må belage seg på å kunne sitte fengslet til over jul. Foto: Greenpeace
FENGSLET: Norske Nora må belage seg på å kunne sitte fengslet til over jul. Foto: Greenpeace

Derfor oppfordrer de den norske ambassaden i København om å ta en tur innom Nora før jul.

- Vi synes det hadde vært naturlig at de hadde kommet på besøk eller i hvert fall gjort noe for å løse situasjonen, sier Gulowsen. Han mener danske myndigheter opptrer overilt når de har varetektsfengslet den norske aktivisten varetektsfengsling i tre uker med brev og besøksforbud.

Les også:Klima-Nora må tilbringe jula på cella

Ber om svar

Miljøpartiet ber om svar fra utenriksminister Jonas Gahr Støre om hva norske myndigheter nå foretar seg. Blant annet skal Spania ifølge Greenpeace ha engasjert seg for å hjelpe den spanske Greenpeace-lederen som snek seg inn sammen med Nora.

VIL HA STØRE-HJELP: Utenriksminister Jonas Gahr Støre oppfordres til å engasere seg for norske Nora. Foto: Scanpix
VIL HA STØRE-HJELP: Utenriksminister Jonas Gahr Støre oppfordres til å engasere seg for norske Nora. Foto: Scanpix

- Det finnes et utstrakt samarbeid i de nordiske landene, så det er derfor svært sjeldent at ambassaden engasjerer seg når norske borgere blir arrestert i nordiske land, sier pressekontakt Ragnhild Imerslund i UD til VG Nett.

- Vi vet at hun er representert ved en advokat, sier UD-representanten og understreker at den norske aktivisten har fått beskjed om at hun kan ta kontakt med ambassaden for hjelp.
Men ifølge Greenpeace er ikke dette svaret godt nok.

- Hun har veldig begrenset mulighet for å ta kontakt med noen i det hele tatt, hun sitter på brev og besøksforbud. Vi hadde vært veldig takknemlig for hjelp, sier Gulowsen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks