Hovedinnhold

Bellona-Hauge ler av uttalelsene

Økonomiprofessor vil gi deg sjokkregning

LANGER UT: Den anerkjente økonomiprofessoren Steinar Strøm ved Universitetet i Oslo kommer med knallhard kritikk mot både Bellona og Zero, som han mener er subsidiekåte miljøorganisasjoner med tette bånd til næringslivet. Foto: Aftenposten
LANGER UT: Den anerkjente økonomiprofessoren Steinar Strøm ved Universitetet i Oslo kommer med knallhard kritikk mot både Bellona og Zero, som han mener er subsidiekåte miljøorganisasjoner med tette bånd til næringslivet. Foto: Aftenposten
(VG)- Kutt subsidiene til grønn energi, og la heller strømprisen svi dyrere på lommeboken, sier økonomiprofessor Steinar Strøm.

Denne saken handler om:

Slik lyder brannfakkelen fra økonomiprofessoren, kun dager før klimatoppmøtet i København går av stabelen.

- Miljøorganisasjoner har lurt oss til å tro at vi kan vri oss unna klimaproblemet ved hjelp av subsidier og ny teknologi, og at omstillingen ikke trenger å koste folk altfor mye, sier Strøm.

Les også:WWF: - Nær klima-katastrofe

- Mye lobbyvirksomhet

Overfor VG langer han ut en bredside mot det han mener er subsidiekåte miljøorganisasjoner med tette bånd til næringslivet.

- Se for eksempel på Bellona og Zero. De er veldig ivrige på teknologiske løsninger som krever subsidier. Og de får med seg politikerne, som mye heller vil dele ut penger enn å snakke om avgifter og ting som koster, sier Strøm, og legger til:

- Husk på, her er det mange næringsinteresser og mye lobbyvirksomhet ute og går.

VGDEBATT:Diskutér klima og miljø her!

SAMLESIDE:Les alle klimarelaterte saker her!

(Artikkelen fortsetter...)

FÅR KRITIKK: Bellona-leder Frederic Hauge. Foto: ØYVIND NORDAHL NÆSS
FÅR KRITIKK: Bellona-leder Frederic Hauge. Foto: ØYVIND NORDAHL NÆSS


Motiv til å spare

I en kommentar på nettavisen E24 gir den anerkjente professoren følgende krystallklare klimaråd til olje- og energiministeren:

«Kutt subsidiene til nye og svært kostbare energiformer. La elektrisitetsprisene stige til europeisk nivå slik at husholdninger og bedrifter får et motiv til å spare på strømmen».

Målet må være å få forurenser til å betale, utdyper Strøm til VG:

- Strømmen må bli dyrere, det må bli dyrere å kjøre bil, og det må bli dyrere å fly.

Les også:Miljøbevegelsen bønnfaller Stoltenberg: - Snu i tide, Jens!

Latterlig

Bellona-leder Frederic Hauge ler av økonomiprofessorens uttalelser.

- Steinar Strøm er Jens Stoltenbergs store læremester, som han dessverre har hatt altfor mange skoletimer med.

Vi får ikke løst klimaproblemet med hans tankegang. Uten offentlig støtte får vi aldri noen «early movers» som våger å gå foran og satse på ny teknologi, sier Hauge.

Zero-leder Einar Håndlykken mener det er Steinar Strøm som er problemet - ikke miljøorganisasjonene.

- Strøm står for en tenkning som i seg selv en viktig årsak til at vi ikke klarer å redusere utslippene i Norge. Vi må se på klimaproblemet ikke bare som en kostnad, men også som en mulighet for å drive næringsutvikling, sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks