Hovedinnhold

Stoltenberg om Obama: - En viktig tale

PÅ TALERSTOLEN: President Barack Obama under FNs generalforsamling. Foto: AFP
PÅ TALERSTOLEN: President Barack Obama under FNs generalforsamling. Foto: AFP
NEW YORK (VG Nett) Den amerikanske presidenten Barack Obama sa tirsdag at veien mot en klimaløsning er lang og hard, men at amerikanerne er fast bestemt på å handle.

Denne saken handler om:

Tips oss

VG NETT I USA

VG Netts klimajournalist

følger FNs generalforsamling
i New York.
Følg Jostein Matre på twitter

Obama holdt åpningstalen under FNs klimatoppmøte i New York i dag.

I morgen åpner den 64. generalforsamlingen i FN, og det viktigste temaet denne gang er klimakrisen. Møtet er en del av oppkjøringen til det store klimatoppmøtet i København i desember, der man har som mål å bli enige om en ny, bindene klimaavtale for hele verden.

- Vi forstår tyngden av klimatrusselen. Derfor er vi fast bestemte på å handle. Dette er vårt ansvar for de fremtidige generasjonene, sa den amerikanske presidenten innledningsvis ifølge nyhetsbyrået AP.

Obama sørget også for å ta klar avstand fra sin forgjenger George W. Bush sin klimapolitikk. Bush trakk seg ut av Kyoto-avtalen i 2001.

- Det er sant at menneskeheten har vært altfor trege til å reagere i mange år. Lenge forsto vi heller ikke tyngden av trusselen. Det gjelder også mitt eget land, og det vedkjenner vi oss, sa presidenten.

Han sa videre at de rikeste landene har ansvaret å lede an i klimakampen, men at raskt voksende økonomier også måtte ta ansvar.

FØLG VG NETTS JOURNALIST I NEW YORK PÅTWITTER!

LES OGSÅ:Stoltenberg: - Det er som å kjøpe bonger på fest

- Historisk

FIRE NYE ÅR: Jenst Stoltenberg fortsetter som statsminister i fire nye år. Her er han utenfor FN-bygningen på Manhattan i New York. Foto: Jostein Matre
FIRE NYE ÅR: Jenst Stoltenberg fortsetter som statsminister i fire nye år. Her er han utenfor FN-bygningen på Manhattan i New York. Foto: Jostein Matre

Jens Stoltenberg satt i salen da blant annet USAs president holdt sin tale. Statsministeren omtaler talen som et historisk skifte i amerikansk klimapolitikk.

- Det var en viktig tale. Han var veldig tydelig på at de ønsker å redusere sine utslipp betydelig gjennom teknologi, fornybar energi og karbonfangst. Han var også veldig tydelig for at de vil være en pådriver og ta lederskap for å få til en avtale i København. Det er gledelig og det er nytt at de er så tydelige på det, sa Stoltenberg til norsk presse etter åpningen av FNs 64. generalforsamling.

Han mener det er viktig for verden at vi har en amerikansk president som er engasjert og klar når det gjelder å få til en avtale, og å være opptatt av å redusere klimautslipp. At Obama ikke var spesielt konkret i det han sa, har Stoltenberg få problemer med.

- Forhandlingene foregår i andre fora og der er amerikanerne veldig tydelige på at de ønsker en avtale med forpliktelser.

Når det gjaldt Kinas president Hu Jintao, så holdt også han en viktig avtale, ifølge Stoltenberg.

- Jeg la merke til at han la vekt på hvor alvorlig klimautfordringen er og at de vil redusere utslipp. Det nye var hvor mye vekt han la på skog. Det er i tråd med hva Norge gjør. Jeg tror skog er undervurdert, sier statsministeren, som er mer positiv til å få til en avtale i København etter å ha hørt på de to statsoverhodene.

LES OGSÅ:Stoltenberg: - Haster med klimafremgang

LES OM FNS 64. GENERALFORSAMLINGHER!

Urolig

Han påpeker likevel at hans optimisme ikke er helt uten forbehold, og at problemene enda ikke er løst.

- Det er to gjenstående store problemer. Det ene er hvilke forpliktelser skal de fattige landene påta seg. Det handler om over halvparten av verdens utslipp og de utslippene som vokser mest. Og det andre er hvordan skal dette finansieres. Han gjentok at han mener der rike landene må ta størstedelen av utgifene.

Norges statsminister mener det er langt igjen før man er kommet så lang.

- Derfor er det stor usikkerhet om vi får en avtale i København. Og i hvert fall om vi får en god nok avtale. Men jeg ser for meg at vi kan få en rammeavtale, der man er enig om at det skal være en byrdefordeling, men at det gjenstår å fordele den på land. Det er et stort skritt på veien, men jeg er urolig for at vi ikke kommer langt nok.

Senere tirsdag kveld skal Jens Stoltenberg møte nettopp de Obama og Hu på en middag i regi av FN.

- USA og Kina må finne sammen. Det er nøkkelen, og det vil jeg gi uttrykk for. Og så vil jeg legge vekt på skog, for det er der vi kan få de raskeste reduksjonene, sier Stoltenberg.

LES OGSÅ:Jens vurderer å øke norske klimakutt

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks