Hovedinnhold

- Global oppvarming har stanset

Professor taler klimaforskerne imot

BERGEN (VG) Oooops! Hvor ble det av den globale oppvarmingen? Temperaturen på verdensbasis har praktisk talt ikke steget det grann de siste ti årene.

Denne saken handler om:

PROFESSOR: Ole Humlum ved Universitetet i Oslo. Foto: Universitetet i Oslo
PROFESSOR: Ole Humlum ved Universitetet i Oslo. Foto: Universitetet i Oslo

Nå mener Oslo-professor Ole Humlum at klimamodellene kan være helt på villspor.

Humlum er professor i geofag ved Universitetet i Oslo, og har sett på den globale temperaturutviklingen. Han mener nå at CO{$1330}-hypotesen - om at økt konsentrasjon av CO{$1330} i atmosfæren gir økt temperatur og klimaendringer - er i krise.

Han påpeker at siden toppåret 1998 har den globale temperaturen ikke steget i det hele tatt - men nærmest holdt seg på et jevnt nivå.

- Det interessante ved dette er at samtidig som vi har en flat temperatur på verdensbasis, har jo CO{$1330}-nivået steget raskt i atmosfæren. Skulle vi legge FNs klimapanels modeller til grunn, burde vi ut fra CO{$1330}-økningen ha opplevd en temperaturstigning på 0,2 til 0,3 grader i løpet av dette tiåret, sier Humlum.

- Kan være gladmelding

Han mener at dette tyder på at CO{$1330}-nivåets betydning som klimapådriver kan være overvurdert. I en artikkel på nettstedet «Nyhetsblikket.no» påstår professoren at naturen selv har motbevist CO{$1330}-hypotesen.

- Utviklingen vi ser, kan bety at CO{$1330} har stor betydning, men at også andre ting virker inn med like stor kraft motsatt vei, som vi ikke har full oversikt over, sier han til VG.

- Men er det rett å bruke utviklingen innen ett enkelt tiår som basis for å trekke slike konklusjoner?

- Vel, klimaforskerne trekker konklusjoner på utviklingen siden 1980. Hvor går grensen? Ved 18-20 år? Og hvor ofte hører vi ikke at enkeltrekorder og enkelthendelser beskrives som bevis på at vi har en klimaendring på gang? spør Humlum.

Han mener at pausen i global oppvarming kan bety en av tre ting:

1. Vi har oppnådd en stabil temperatur i verden.

2. Den globale temperaturen har nådd et «platå» og vil stige igjen om litt.

3. Vi har nådd et toppunkt i temperaturstigningen, og vil om litt se at temperaturen faller igjen.

- Vi kan ikke tillate oss å konkludere ennå, men det ville jo være en gladmelding om de dystre klimaprognosene skulle vise seg å være feil, sier Humlum.

Avvises av klimaforskere

- Hvis den globale temperaturen fortsetter slik det ser ut de siste ti årene, er det jo spennende, sier klimaforsker Rasmus Benestad ved Meteorologisk institutt.

- I så fall er ganske riktig klimamodellene feilaktige. Men ut fra de trendanalysene vi gjør, er det ikke slik. De viser en global oppvarming, påpeker han.

- Det er gjort mange analyser, blant annet å dele klimautviklingen opp i 8-årstrender. Det viser at vi siden 1980 har hatt flere 8-årsperioder som har vist dalende temperatur, som også kunne føre til en slik argumentasjon.

Forskningssjef Helge Drange ved Nansen- og Bjerknessenteret for klimaforskning i Bergen, mener Humlum er helt på villspor:

- Å ta utgangspunkt i rekordåret 1998 og se fremover har ingenting med forskning å gjøre. 1998 var et rekordår fordi vi da hadde den sterkeste El Ninjo-effekten i dette århundret. I tillegg var solflekkaktiviteten på sin topp dette året. Begge deler medvirket til temperaturøkningen, sier Drange.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks