Hovedinnhold

Sot fra Europa årsak til issmelting i Arktis

Forskere mener at sot og annen «gammeldags» forurensning, hovedsakelig fra Europa, har ansvaret for en betydelig del av issmeltingen i Arktis.

Denne saken handler om:

Denne uken har 40 av verdens fremste klimaforskere vært samlet i Oslo for å drøfte sommerens rekordsmelting av havis i Arktis. De konkluderte med at rask reduksjon i utslipp av sotpartikler og annen såkalt kortlivet forurensning kan gi nærmest umiddelbar effekt i redusert smelting, skriver Aftenposten.

Omfattende forskning de siste årene har nemlig påvist at sotpartikler som fraktes med vind faller ned på isen og fremskynder smeltingen dramatisk. Sotet absorberer varme og fungerer som bittesmå varmeovner og fører til raskere smelting enn den generelle oppvarmingen av luften ville klart alene.

Fortsatt vil reduksjon i CO2-utslippene være det viktigste og høyest prioriterte tiltaket for å begrense klimaendringene. Men forskerne anbefaler sterkt at det umiddelbart også settes i verk tiltak for å kutte utslippene av sot, metan og annen forurensning som fører til dannelsen av troposfærisk ozon.

Mesteparten av sotet som faller ned i Arktis stammer fra industri, oljeutvinning og påtente landbruksbranner i Øst- og Nord-Europa og Russland.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks