Hovedinnhold

- Alle i landet må flytte innen 2050

KØBENHAVN (VG Nett) Myndighetene på den lille øystaten Kiribati i Stillehavet frykter at alle innbyggerne må flytte innen 2050 på grunn av klimaendringene.

Denne saken handler om:

- Vi ønsker ikke å flytte. Det er den absolutt siste utvei. Men hvis klimaet fortsetter å endre seg, har vi ikke noe land lenger etter 2050, sier presidentens pressetalsmann John Anderson til VG Nett.

Les også:FN: - Kan bli klimaavtale uten u-landsstøtte

Det bor litt over 100.000 innbyggere på Kiribati fordelt på en lavtliggende øy og 32 atoller. De siste årene har øystaten opplevd ekstreme klimaendringer, ifølge Anderson:

** Det er mindre ferskvann på de små statene på grunn av at havet stiger og presser saltvann inn i drikkevannet.

** De minste atollene som nå kun har en diameter på 800 meter, blir mindre og dermed vanskelige å bo på.

- Vi prøver nå å forberede innbyggerne våre på at de må flytte. Men de aller fleste ønsker ikke å reise fra landet sitt. Det er her de har sine forfedre begravet, det er her de hører til, sier Anderson.

Les også:Støre og Gore la frem gale tall

REDDE: Kiribatis delegasjon frykter at alle innbyggerne i landet må flytte dersom ikke man gjør noe for å hindre klimautslipp. Fra venstre Betarim Rimon, John Anderson, Rooti Ternbea. Foto: Anne Vinding
REDDE: Kiribatis delegasjon frykter at alle innbyggerne i landet må flytte dersom ikke man gjør noe for å hindre klimautslipp. Fra venstre Betarim Rimon, John Anderson, Rooti Ternbea. Foto: Anne Vinding

Øyene er korallatoller som er dannet på toppene av undersjøiske vulkaner. De aller fleste er ikke høyere enn få meter over havet - og høyeste punkt er 81 meter over havet. Ifølge Wikipedia har øyene vært bebodd i tusenvis av år - først av mikronesiere og siden kom polynesierene fra sør.

Les også:Diktatorer i kø til klimatoppmøte

Neste havn: Australia eller New Zealand

For å gjøre seg attraktive i nye land har myndighetene nå begynt en bred utdanning av sykepleiere for å fylle hull i arbeidsmarkedet rundt om i verden. Til gjengjeld ønsker de seg nødhavner - og aller helst kun en nødhavn slik at de kan beholde sin egen kultur og språk.

- Vi har et langt og nært samarbeid med New Zealand og Australia. Vi mener det vil være naturlig for oss å flytte dit. Vi håper ikke vi blir splittet opp, forteller Anderson.

Les også:- Enkle klimatiltak kan gi store utslag i Kina

- Men jeg vil understreke at vi virkelig ikke ønsker å flytte. Så derfor håper vi at i hvert fall New Zealand og Australia kommer med mer radikale beslutninger når det gjelder utslippskutt, legger Anderson til.

Høynivådel

I dag begynte den såkalte høynivådelen av klimatoppmøtet, der statslederne og ministrene deltar. Forhandlerne satt hele natten for å sy ferdig dokumentene som skal overleveres nå på formiddagen onsdag.

Følg med:Les alle nyheter fra klimatoppmøtet i København!

Men det er fremdeles store uenigheter blant landene, og tekstene som overleveres er fulle av parenteser og tillegg - noe som gjør det vanskelig for statslederne å bli enige.

- Det er en veldig klar konfliktlinje, som det siste døgnet har vært svært synlig. På mange måter har de rike landene og u-landene kjørt et slags "chicken game" der de venter på å se hvem som feiger ut til slutt, sier klimaforsker Steffen Kalbekken ved CICERO til VG Nett.

VGTV:Se Erik Solheim og actionhelten Jet Li i uhøytidelig sykkelduell

De fattigste landene presser nå på for at Kyotoavtalen skal videreføres etter at den går ut i 2012, mens de landene som har ratifisert avtalen, ikke vil videreføre denne uten at USA også forplikter seg til store kutt.

Les også:Gatekrig i København

- USA vil ikke bli med på Kyotoavtalen. De vil kun være med i konvensjonssporet. Og det er uaktuelt for flere rike land, spesielt EU å forplikte seg til utslippsreduksjoner uten at også USA gjør det, forklarer Kalbekken.

Les også:Schwarzenegger vil ha nytt klimatoppmøte

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks