Hovedinnhold

Bill Gates avslørte milliardsatsing i Paris

Støttes av Erna

HANDSHAKE: Bill Gates hilser på Barack Obama før lanseringen av klimainitiativet Mission Innovation i Paris mandag.
HANDSHAKE: Bill Gates hilser på Barack Obama før lanseringen av klimainitiativet Mission Innovation i Paris mandag. Foto: Reuters
PARIS (VG) Bill Gates og et 20-talls private investorer går sammen og satser to milliarder dollar - opp mot 16 milliarder kroner - på et nytt fond for fornybar energi.

Denne saken handler om:

Fakta om FNs klimatoppmøte i Paris

* FN-konferanse som varer fra 30. november til 11. desember.


* USAs president Barack Obama, Kinas president Xi Jinping, statsminister Erna Solberg (H) og over hundre andre stats- og regjeringssjefer ventes å delta på åpningsdagen.


* Målet er enighet om en ny internasjonal klimaavtale som omfatter alle verdens land.


* Paris-møtet er formelt sett det 21. partsmøtet (COP 21) for landene som har undertegnet FNs klimakonvensjon.


* De nesten 200 landene er bedt om å legge fram frivillige nasjonale utslippsmål i forkant av møtet.


* Forrige gang landene prøvde å bli enige om en omfattende internasjonal avtale om utslippskutt, var på klimatoppmøtet i København i 2009.


Kilde: NTB/Reuters/UNFCCC

Om lag 150 statsledere var på plass under åpningen av klimatoppmøtet i Paris mandag. Det var også Microsoft-gründer Bill Gates, som kunne avsløre detaljene rundt det nye fondet for fornybar energi.

Bakgrunn: Slik starter klimaspillet

Norge vil støtte dette initiativet og vil doble støtten til innovasjon av ren, fornybar energi, ifølge statsminister Erna Solberg.

Statsministeren sier til VG at det er riktig at Norge støtter slike initiativer for å løfte forskning og gjennomføring til ferdige resultater.

– Det er litt løst i kanten ennå, men det skal bidra til at næringslivet kan få ny teknologi til nye løsninger. Det ligger i regjeringens langtidsplan å støtte forskning. Man får mer ut av det når Bill Gates bringer næringslivsaktører inn i finanseringen, og da er det lettere å få til teknologi som næringslivet virkelig kan ta i bruk, sier Solberg.

Spørsmål og svar: Dette må du vite om klimatoppmøtet

– Fantastisk

– Den norske støtten er fantastisk, sier Gates i et kort møte med norske journalister på klimatoppmøtet mandag ettermiddag.

Erna Solberg var også til stede under presentasjonen, men forsinkelser gjorde at hun ikke fikk fremført sin planlagte tale.

Gates håper at de 28 investorene i hans koalisjon kan forløse nye ideer i fremtidens energiproduksjon:

– Dette er en milepæl slik vi har sett i vaksinekampen, hvor private initiativer støttes opp av offentlige investeringer, sier Gates.

Les også: Disse ti tiltakene kan redde klimaet

TALTE: Statsminister Erna Solberg på talerstolen under klimatoppmøtet i Le Bourget utenfor Paris mandag.
TALTE: Statsminister Erna Solberg på talerstolen under klimatoppmøtet i Le Bourget utenfor Paris mandag. Foto: Francois Mori, Ap


Obama hyllet forslaget

Mission Innovation, som er navnet på initiativet, har fått støtte fra en rekke regjeringer, og fra president Barack Obama, som også har hyllet forslaget fra sin landsmann Bill Gates.

Obama sier at det er blant tidenes viktigste partnerskap mellom privat kapital og offentlige myndigheter. Den amerikanske presidenten åpnet klimamøtet med en advarsel mot kynisme.

– Jeg har reist hit personlig på vegne av verdens største økonomi og nest største utslippsnasjon for å si at vi ikke bare erkjenner vår rolle i å ha forårsaket dette problemet, men vi godtar vårt ansvar for å gjøre noe med det, sa Obama i sin tale til klimatoppmøtet, ifølge NTB.

Norges klima-sjef: – Jeg er en miljøsynder

Han sa ifølge The Telegraph at «det er nesten for sent» å gjøre noe med klimaendringene og advarte om at tiden er i ferd med å redde ut.

– En av fiendene vi vil kjempe mot på denne konferansen, er kynisme og ideen om at vi ikke kan gjøre noe med klimaendringene, sa Obama.

– Vi har makt til å forandre fremtiden her og nå. Men bare hvis vi tar utfordringen, sa han.

MEKTIG MØTE: USAs president Barack Obama og Russlands president Vladimir Putin diskuterte storpolitikk i forbindelse med klimatoppmøtet mandag.
MEKTIG MØTE: USAs president Barack Obama og Russlands president Vladimir Putin diskuterte storpolitikk i forbindelse med klimatoppmøtet mandag. Foto: Mikhail Klimentyev, Afp

Rike og fattige land

Flere andre statsledere var på talerstolen under klimatoppmøtets første dag. Kinas president Xi Jinping understreket i sin tale at forhandlingene om en ny klimaavtale må ta hensyn til forskjellene mellom rike og fattige land, skriver NTB.

Ifølge Xi har rike land et særskilt ansvar for å begrense klimautslippene. Hvert enkelt land må samtidig få lov til å finne sine egne løsninger for å begrense global oppvarming, sa han.

– Vi bør lete etter praktiske løsninger, og det er helt avgjørende at vi tar hensyn til ulike lands behov. Klimatiltak kan ikke gå på bekostning av et lands behov for å bekjempe fattigdom, sa Xi, som leder landet som er skyld i mer utslipp enn de fire neste på listen over de verste landene – til sammen.

– Vi må fortsette å følge prinsippet om felles, men differensiert ansvar, sa den kinesiske presidenten.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks