Hovedinnhold

Klimaendringer truer eskimoene

(VG NETT) Dagens klimaendringene er de mest drastiske på kloden siden istiden. Den globale oppvarmingen truer nå eksistensgrunnlaget til eskimoer i Arktis.
Voldsomme klimaendringer truer eksistensen til en tredjedel av klodens biologiske mangfold, ifølge en rapport fra World Wide Fund for Nature (WWF).

70 prosent kan forsvinne

Verst kan det gå utover miljøet, dyr, planter og beboere i Arktis, der opp til 70 prosent av artsmangfoldet kan gå tapt.

- Dette utgjør en enorm trussel for 120 000 eskimoer i Alaska, Russland, Canada og på Grønland, sier talsperson for de canadiske inuittene, Violet Ford, til Reuters.

Katastrofale følger

Og fremtidsutsiktene er temmelig dystre:

- Dersom konsentrasjonen av karbondioksid dobles i atmosfæren de neste 100 år - som enkelte rapporter har forespeilet - vil det få katastrofale følger for miljøet i Arktis, sier Ford.

WWFs spådommer er ikke særlig lysere:

- Dersom ikke verdens politiske ledere griper fatt i dette problemet nå, vil vår verden endres til det ugjenkjennelige, sier direktør for WWFs program for klimaendringer, Jennifer Morgan, til Reuters.

I verste fall kan klimaendringene føre til at 20 prosent av alle dyre- og plantearter kan forsvinne fra sensitive økosystemer, som Nord-Canada, Det tibetanske platået og Sør-Øst-Australia.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks