Hovedinnhold

FN sterkt bekymret for uroen i Kirgisistan

Sporadisk skyting gjennom natten

(VG Nett) FNs generalsekretær Ban Ki-moon har bedt sin spesialutsending dra til Kirgisistans hovedstad Bisjkek umiddelbart.

Denne saken handler om:

I en samtale med utenriksminister Kanat Saudabayev i nabolandet Kasakhstan, uttrykte Ban Ki-moon sent søndag sterk bekymret for uroen som de siste dagene har herjet Kirgisistan.

Ifølge en talsmann for FN-sjefen har Ki-moon og Saudabayev, som for tiden er leder av Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE), avtalt at de sammen med EU vil koordinere en respons til den pågående krisen, melder BBC.

Bortsett fra at spesialutsendinger fra alle de tre organisasjonene, FN, OSSE og EU, enten er på vei til Bisjkek, eller allerede er der, ga ikke talsmannen noen detaljer om hva de ønsker å gjøre.

ALT OM KIRGISISTAN

Usikre dødstall

I morgentimene mandag kommer det også meldinger om at det er lite som tyder på at konflikten er over med det første. Gjennom natten har det vært sporadisk skyting i det sørlige Kirgisistan, men man frykter at volden vil intensiveres igjen utover dagen.

FLAMMER: Mange bygninger i flere byer i sør i Kirgisistan er brent ned. Foto: AP
FLAMMER: Mange bygninger i flere byer i sør i Kirgisistan er brent ned. Foto: AP

Ifølge nyhetsbyrået AP skal flere enn 100 mennesker være drept så langt. Samtidig er minst 1.200 skadet. Tallene er basert på uttalelser fra lokale myndigheter, og det blir antydet at de faktiske tallene kan være høyere. En usbekisk leder i Kirgisistan hevder så mange som 200 skal være drept.

LES OGSÅ: Usbekere jages ut av Kirgisistan med høygafler

Samtidig er over 75.000 mennesker på flykt. Tall opp mot 100.000 er også nevnt. De fleste mot Usbekistan. Det er usbekere, som er en minioritet i landet, som nå blir jaget fra hjemmene sine, og drept. Det er likevel kommet rapporter om at også et fåtall kirgisere er drept.

- Gud, hjelp oss! De dreper usbekere som dyr. Nesten hele byen står i brann, sar menneskerettighetsaktivisten Dilmurad Isjanov, til nyhetsbyrået Reuters på telefon fra byen Osj søndag.

I byen, som er Kirgisistans nest største, skal det nå være mangel på mat og vann. BBCs reporter i byen melder om at han måtte trekke seg ut av sentrum søndag på grunn av kraftig skyting. Han forteller også at han møtte usbekere, kun bevæpnet med stokker og kniver, som fortalte at de ikke hadde sovet på tre dager.

VGTV: Mobben herjer i gatene

Ex-president nekter skyld

Ifølge AP kommer uroen som et resultat av at enkelte grupper i landet ønsker å undergrave landets midlertidige regjerings integritet. Det er likevel uklart om dette er den egentlig årsaken. Ifølge BBC vet man ikke hva som har forårsaket de siste dagers uro.

Artikkelen fortsetter under bildet.

GRAVER: Menn graver graver for de døde. Foto: EPA
GRAVER: Menn graver graver for de døde. Foto: EPA

Den tidligere presidenten i Kirgisistan, Kurmanbek Bakijev, som i april ble avsatt under voldelige opptøyer, og som måtte flykte til Hviterussland via Kasakhstan, nekter for at han er involvert i urolighetene som nå pågår.

LES OGSÅ: Troppene har fått tillatelse til å skyte for å drepe

Bakijev, som hadde mye støtte sør i landet, har blitt anklaget for å forsøke å stoppe en folkeavstemning om grunnloven, som er planlagt 27. juni.

Mange frykter at myndighetene vil miste fullstendig kontroll over landet dersom det ikke snart kommer internasjonal hjelp. Denne kan nå altså være på vei fra FN, EU og OSSE.

Urolighetene er de verste i landet siden 1990. Den gang, mens landet fremdeles var en del av Sovjetunionen, ble flere hundre drept.

SÅRET: En lege prøver å redde livet til en mann som er skadet i opptøyene. Foto: EPA
SÅRET: En lege prøver å redde livet til en mann som er skadet i opptøyene. Foto: EPA

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks