Hovedinnhold

Rykteflom rundt Kinas visepresident

** Har ikke vist seg på en uke ** Myndighetene tause

BORTE: Kinas visepresident Xi Jinping har ikke vist seg offentlig på en uke. Nå svirrer ryktene. Foto: AP
BORTE: Kinas visepresident Xi Jinping har ikke vist seg offentlig på en uke. Nå svirrer ryktene. Foto: AP
I over en uke har Kinas kommende leder Xi Jinping vært borte fra medienes søkelys. Trolig kan fraværet forklares med sykdom.

Denne saken handler om:

Myndighetene har ikke sagt ett ord om hvor visepresident Xi befinner seg. Men en kilde som står ledelsen nær, sier at han ble innlagt på sykehus med en ryggskade han pådro seg under sin daglige mosjonssvømming.

- Xi skadet ryggen da han var på sin daglige svømmetur, sier kilden, mens en annen sier at han forstrakk en muskel i ryggen mens han svømte.

Ryktemølla har gått for fullt etter at han ikke møtte opp for å hilse på flere viktige ledere som har besøkt Beijing, blant dem USAs utenriksminister Hillary Clinton og Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt.

Han var heller ikke til stede på et krisemøte lørdag i kommunistpartiets militærkommisjon der responsen på jordskjelvene i Yunnan-provinsen ble drøftet.

Ryktemølla går

Forsvinningsnummeret skjer på et kritisk tidspunkt for Kina, bare noen uker før Xi ventes å bli utnevnt til den neste lederen i kommunistpartiet i det som oppfattes som et viktig generasjonsskifte.

Den uforklarlige forsvinningen førte til en lang rekke rykter på nettet og i kinesiskspråklige medier utenlands, blant annet at han kan ha vært involvert i en alvorlig bilulykke.

Ryktene har gitt opphav til spekulasjoner om alvorlig mangel på stabilitet i partiet på toppen av to større skandaler, den ene det knusende fallet til den tidligere stjernen Bo Xilai, og den andre det mulige dødsfallet til sønnen til en partitopp i et krasj med en Ferrari.

- Informasjonen jeg har fått, er at han er på bedringens vei, men de føler seg ikke helt komfortable med å vise ham fram offentlig, sier Willy Lam ved Det kinesiske universitetet i Hongkong.

Hemmelighetskremmeri

Lam sier at det aldri før har skjedd at en toppleder bare forsvinner ut av syne en måned før partikongressen, men at forsvinningen viser at partiet fortsatt preges av hemmelighetskremmeri trass i alle løfter om mer åpenhet.

Utenriksdepartementet nektet tirsdag å svare på spørsmål om Xi på den daglige pressekonferansen.

- Jeg håper du kan stille et seriøst spørsmål, sa talsmann Hong Lei som svar på et spørsmål om Xi fortsatt var i live, mens søk på internett med søkeordene Xi og ryggskade ble blokkert.

Men søker man med ordene kronprins eller she (slik Xi uttales) får man tilgang til en rykteflom.

En Kina-ekspert i USA, Scott Kennedy ved Indiana-universitetet, sier at dramaet og rykteflommen har oppstått som følge av mangel på åpenhet.

- Det er sikkert et helsespørsmål. Men om det var livstruende, tror jeg ikke resten av ledelsen ville holdt på som vanlig med sine gjøremål eller reist utenlands, sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks