Hovedinnhold

Norsk Uigur-leder: - All kontakt med området er brutt

(VG Nett) Leder av den norske Uigurkomiteen, Abdusemed Abla, snakket i telefonen med en av demonstrantene i Urumqi i den kinesiske provinsen Xinjiang da forbindelsen ble brutt.

Denne saken handler om:

Fakta om Xinjiang-regionen og uigurene

  • 20 millioner mennesker fra 47 ulike etniske grupper bor i Xinjiang. Den autonome regionen nordvest i Kina grenser til Afghanistan, Russland og flere sentralasiatiske land.
  • Rundt 8,3 millioner av befolkningen tilhører den muslimske folkegruppen uigurene, som lenge har følt seg sosialt og økonomisk marginalisert i Kina.
  • Uigurenes nasjonalisme blusset opp på 1990-tallet, og radikale islamistiske grupper kjemper for et eget hjemland for uigurene, kalt Øst-Turkestan.
  • Kina bekjemper alle tendenser til separatisme og har stemplet flere uigurgrupper som terrorister med bånd til al-Qaida. Menneskerettsgrupper beskylder på sin side Kina for å utnytte terrorpåstandene for å slå ned på grupper som kjemper for minoritetens rettigheter.
  • I april ble to uigurer henrettet, dømt for å ha angrepet politiet i Xinjiang fire dager før OL i Beijing.
  • Dissidenten Rebiya Kadeer ble tildelt Raftoprisen i 2004 for sin kamp for uigurenes rettigheter. Hun og andre eksil-uigurer blir nå beskyldt for å stå bak uroen i Xinjiang.

Minst 140 personer skal være drept i sammenstøt mellom demonstranter og politifolk i Urumqi i den nordvestlige provinsen Xinjiang i Kina. Ifølge det regjeringskontrollerte nyhetsbyrået Xinhua er også «flere hundre» arrestert.

LES OGSÅ: - 140 drept i opptøyer i Kina

Demonstrasjonen skal ha blitt satt i gang i protest mot myndighetenes håndtering av opptøyer mellom han-kinesere og uighurer på en fabrikk sør i landet i juni. Ifølge AP ble to personer drept og 118 skadet i løpet av denne slåsskampen.

Unge demonstranter

Abdusemed Abla er leder for Den norske Uigurkomiteen, og var i kontakt med en av demonstrantene i går kveld.

- Jeg snakket med en av demonstrantene en halvtime ut i demonstrasjonen. Han fortalte at det var minst 3.000 demonstranter, mesteparten unge uighurer som hadde en fredelig demonstrasjon der de krevde rettferdig behandling fra kinesiske myndigheter, forteller Abla til VG Nett.

Brutt

Mens han snakket med demonstranten, skal politiet ha kommet til området.

- Politimennene hadde hunder med seg, og begynte å gå løs på demonstrantene. Én person ble slått ned og skadet rett ved siden av han jeg snakket med. Mens han fortalte om det, ble samtalen brutt. Siden det har jeg ikke fått tak i ham, og vet ikke hva som har skjedd med ham.

BEKYMRET: Abdusemed Abla, uighurenes talsmann i Norge. Foto: Tore Kristiansen
BEKYMRET: Abdusemed Abla, uighurenes talsmann i Norge. Foto: Tore Kristiansen

Abla har også forsøkt å få tak i flere andre bekjente i området.

- Familien min kommer fra en annen by, men jeg har mange venner i Urumqi. Jeg prøvde å få kontakt med dem i hele natt, men telefonnettet er nede. Det er umulig å komme gjennom, forteller han.

Også internett har vært problematisk siden hendelsen, med sensurerte og stengte nettsider, hevder Abla.

Organiserte demontrasjoner

Det statlige nyhetsbyrået Xinhua meldte mandag morgen at 129 personer er drept i søndagens opptøyer. Tidligere meldte nyhetsbyrået at situasjonen var under kontroll. Likevel ble trafikken i deler av Urumqi stanset for å hindre nye opptøyer.

- Fakta i saken viser at dette var kontrollert og satt i gang utenfra. Opptøyene ble orkestrert av Verdens uigurkongress, sier en anonym tjenestemann til Xinhua.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TRØST: To kvinner som skal ha blitt skadet i opptøyene nordvest i Kina, trøster hverandre. Foto: AP Foto:
TRØST: To kvinner som skal ha blitt skadet i opptøyene nordvest i Kina, trøster hverandre. Foto: AP Foto:

Abla forteller at demonstrasjonen var en del av en rekke demonstrasjoner verden over etter hendelsen på fabrikken sør i landet i juni.

- Uigurer over hele verden har demonstrert etter denne hendelsen. I Oslo demonstrerte vi på fredag. Også demonstrasjonen i Urumqi er en del av disse demonstrasjonene, forteller han.

- Fredelig

Det blir demonstrert mot diskriminerende behandling og undertrykkelse av uigurene i Kina, ifølge Abla.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

I FYR: Flere hundre biler skal ha blitt veltet og tent på i opptøyene i Urumqi. Foto: Reuters
I FYR: Flere hundre biler skal ha blitt veltet og tent på i opptøyene i Urumqi. Foto: Reuters

Han motstrider at demonstrasjonen skal ha vært satt i gang for å lage opptøyer.

- Demonstrasjonen var fredelig. Ungdommene hadde kinesiske flagg, og ropte slagord. Men da politiet kom, brukte de makt mot demonstrantene, sier Abla

- Skjøt mot demonstrantene

Ifølge Uigur-lederen, brukte politiet tåregass og slo demonstrantene.

- Folk ble rasende, og begynte å kaste stein og andre ting mot politiet. Da begynte politiet å skyte mot demonstrantene, forteller Abla.

Ifølge nyhetsbyrået AP har statlig media meldt om at 140 personer er drept i opptøyene, og at tallet fortsatt kan stige.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks