Hovedinnhold

Nå beskrives Xi Jinping som den mektigste kinesiske lederen siden Mao Zedong

<p>MAKT: Lederen for det mektige kommunistpartiet i Kina, Xi Jinping, gestikulerer under kongressen.</p>

MAKT: Lederen for det mektige kommunistpartiet i Kina, Xi Jinping, gestikulerer under kongressen.

Foto: Thomas Peter, reuters, ntb/scanpix
Det kinesiske kommunistpartiets kongress har besluttet at president Xi Jinpings personlige filosofi skal nevnes i partiets grunnlov.

Denne saken handler om:

Etter kongressen, som ble avsluttet denne uken, blir det fra flere hold hevdet at landets leder Xi Jinping står like sterkt som revolusjonslederen og mangeårig president Mao Zedong.

Helt på tampen av partiets kongress, som avholdes hvert femte år, ble det tirsdag vedtatt at Xis personlige filosofi skal nevnes i partiets grunnlov.

Den politiske filosofien hans, «Sosialisme med kinesiske kjennetegn i en ny æra», skrives inn i grunnloven som «tankesett», i motsetning til som «teori».

– Det kinesiske folket og vår nasjon har en stor og lys framtid i vente, sa Xi til delegatene ved avslutningen på kongressen.

Bakgrunn: Slik ser det kommunistiske Kina ut i dag

<p>STEMMER: Delegatene på kongressen til det kinesiske partiet rekker hendene i været under en avstemning.</p>

STEMMER: Delegatene på kongressen til det kinesiske partiet rekker hendene i været under en avstemning.

Foto: Thomas Peter, ntb scanpix/reuters

– Stor betydning

Cecilie Figenschou Bakke, som er leder for kinasatsningen ved Norsk senter for menneskerettigheter, mener det er av stor betydning at Xi Jinping har fått navnet sitt skrevet inn i partiets grunnlov.

– Dette befester hans maktposisjon i kinesisk politikk og betyr at Xi vil være svært betydningsfull også etter 2022 når hans andre periode formelt løper ut. Dette er uavhengig av om han blir sittende lengre enn reglene tilsier eller ikke, sier hun til VG. 

<p>LEDER: Cecilie Figenschou Bakke leder kinasatsingen ved Norsk senter for menneskerettigheter på UiO.</p>

LEDER: Cecilie Figenschou Bakke leder kinasatsingen ved Norsk senter for menneskerettigheter på UiO.

Foto: UiO

Bakke trekker fram at det under Xis ledelse har vært rettet oppmerksomhet på en stram partilinje, ideologi og anti-korrupsjon.

– Dette har vært svært merkbart i store deler av det kinesiske samfunnet. Korrupsjon var en stor bekymring blant vanlige kinesere, så det var viktig å ta tak i problemet. Kampanjene har også, i motsetning til tidligere, ikke unngått å slå ned på korrupsjon også høyt opp i stats- og partiapparatet, sier hun, og viser til at dette har skapt legitimitet for partiet.

– Sivilsamfunnet har også fått merke de ideologiske endringene, og organisasjoner har fått mindre frihet enn tidliger, sier Bakke.

CIA-informanter: Drepte eller fengslet opp mot 20 spioner på to år

Sammenlignet med Mao

Xi har over lang tid blitt sammenlignet med Mao Zedong, som ledet landet fra revolusjonen i 1949 til sin død i 1976. Xis forgjengere har holdt en lavere profil, mens persondyrkingen har stått sterkere under hans ledelse.

Årets kongress ble avsluttet med at han holdt en tre timer lang tale. Han lovet blant annet å ta det som er verdens nest største økonomi inn i en «ny æra».

Det er bare Mao og Deng Xiapoing som tidligere har fått navnet sitt skrevet inn i kommunistpartiets grunnlov. Deng tok over makten i 1978, to år etter at Mao døde. Han satt ved roret fram til 1989 og markerte seg blant ved å legge bort en del av den ortodokse marxismen Mao var en forkjemper for.

De to tidligere presidentene Hu Jintao og JIang Zemin har også fått skrevet filosofien sin inn i grunnloven, men nevnes ikke med navn.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks