Hovedinnhold

Kjent kinesisk aktivist løslatt

Den kinesiske menneskerettsaktivisten Hu Jia er løslatt og gjenforent med familien etter å ha sonet tre og et halvt år for undergravende virksomhet, opplyser kona.

Denne saken handler om:

- Han er hjemme igjen med foreldrene og meg, sa kona Zeng Jingyan i en kort telefonsamtale med nyhetsbyrået Reuters natt til søndag.

- Jeg vet ikke om han kan snakke senere. For øyeblikket ønsker jeg at alt skal være fredelig. Jeg er bekymret for at intervjuer kan forårsake problemer akkurat nå. Vær så snill å forstå, sier hun.

Profilert

37 år gamle Hu er en høyt profilert menneskerettsaktivist som blant annet har kjempet for miljøsaker og for Kinas AIDS-syke. Han ble nevnt som en mulig vinner av Nobels fredspris i fjor, men den gikk til en annen kinesisk aktivist - Liu Xiaobo.

Hu Jia har sonet tre og et halvt år i fengsel for undergravende virksomhet etter å ha kritisert menneskerettsproblemer i Kina. Da han ble pågrepet bare noen måneder før Beijing-OL i 2008, hadde han vært under politiets strenge oppsyn og fikk ofte ikke forlate hjemmet sitt. Politiet har også trakassert kona.

Kona Zeng Jingyan forsvant tidligere i juni, men opplyste så at hun faktisk var blitt ført til fengselet for å møte mannen like før løslatelsen.

Andre løslatelse

Løslatelsen følger frigivelsen onsdag av en annen kjent kinesisk aktivist og kunster, Ai Weiwei.

Han ble pågrepet 3. april i år og har ifølge myndighetene vært etterforsket for økonomisk kriminalitet.

Kunstnerens støttespillere mener det er mer sannsynlig at han ble fengslet fordi myndighetene ønsket å kneble ham og stanse kritikken hans av kinesiske myndigheter. Ai står bak en rekke internettkampanjer for å utfordre den strenge sensuren og andre politiske restriksjoner i Kina. (©NTB)

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks