Hovedinnhold

Kina kutter internettforbindelsen i Xinjiang

HARDE KAMPER: Minst 200 er drept og 1.700 såret etter sammenstøtene mellom demonstranter og kinesisk politi i Xinjiang-provinsen. Foto: REUTERS
HARDE KAMPER: Minst 200 er drept og 1.700 såret etter sammenstøtene mellom demonstranter og kinesisk politi i Xinjiang-provinsen. Foto: REUTERS
(VG Nett) Kinesiske myndigheter sier at de vil forhindre at opprøret skal spre seg til andre deler av landet via blogger, Twitter og YouTube.

Denne saken handler om:

Fakta om Xinjiang-regionen og uigurene

  • 20 millioner mennesker fra 47 ulike etniske grupper bor i Xinjiang. Den autonome regionen nordvest i Kina grenser til Afghanistan, Russland og flere sentralasiatiske land.
  • Rundt 8,3 millioner av befolkningen tilhører den muslimske folkegruppen uigurene, som lenge har følt seg sosialt og økonomisk marginalisert i Kina.
  • Uigurenes nasjonalisme blusset opp på 1990-tallet, og radikale islamistiske grupper kjemper for et eget hjemland for uigurene, kalt Øst-Turkestan.
  • Kina bekjemper alle tendenser til separatisme og har stemplet flere uigurgrupper som terrorister med bånd til al-Qaida. Menneskerettsgrupper beskylder på sin side Kina for å utnytte terrorpåstandene for å slå ned på grupper som kjemper for minoritetens rettigheter.
  • I april ble to uigurer henrettet, dømt for å ha angrepet politiet i Xinjiang fire dager før OL i Beijing.
  • Dissidenten Rebiya Kadeer ble tildelt Raftoprisen i 2004 for sin kamp for uigurenes rettigheter. Hun og andre eksil-uigurer blir nå beskyldt for å stå bak uroen i Xinjiang.

Siden søndag har svært harde sammenstøt preget den kinesiske provinsen Xinjiang, særlig i provinshovedstaden Urumqi.

I løpet av de to siste dagene er minst 156 mennesker drept og nærmere 1500 uigurer pågrepet i opptøyene mellom uigurer og kinesisk politi.

ER DU I XINJIANG?KONTAKT VG NETTS JOURNALIST HER

Tirsdag barket demonstranter og opprørspoliti sammen igjen. Samtidig bekrefter lederen for kommunistpartiet i Urumqi, Li Zhi, at de har kuttet internettforbindelsen i deler av Urumqi.

- Vi har kuttet internettforbindelsen i noen deler av Urumqi for å legge en rask demper på opprøret og for å forhindre at det sprer seg til andre steder, sier han til China Daily.

VGTV:Se videobilder fra de blodige kampene

Ifølge Li Zhi har kinesiske myndigheter bevis på at Rebiya Kadeer, som er de muslimske uigurenes leder og som sitter i eksil i USA, er hjernen bak opprøret med bruk av internett og sosiale medier. Denne påstanden blir imidlertid tilbakevist av Kadeer selv.

Kommunistlederen kan ikke si noe om når byen kan vente seg å få tilbake internett.

LES OGSÅ:- De banket opp og drepte folk i gatene

Knallhard sensur

Kina er i dag antakeligvis det landet i verden med det teknisk mest avanserte system for sensur. Staten bruker store ressurser på å opprettholde fullstendig kontroll med all informasjon landets innbyggere mottar, og all informasjon om Kina som går til utlandet.

Kritikere mener at landet stadig begår grove brudd på ytringsfriheten.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters jobber myndighetene nå på spreng med å fjerne innlegg om de voldelige sammenstøtene i Xinjiang-provinsen. Mange blogger skal ha blitt fysisk fjernet fra internett. Det skal også flere sider som har publisert bilder av forslåtte og blodige lik, som de hevdet ble tatt under og etter sammenstøtene.

Men på tross av at myndighetene gjør alt de kan for å hundre at informasjon om opprøret kommer ut, har bilder, videoer og meldinger fra opprøret spredd seg på nettsteder som Twitter, YouTube og Flickr.

LES OGSÅ:- All kontakt med området er brutt

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TRØST: To kvinner som skal ha blitt skadet i opptøyene nordvest i Kina, trøster hverandre. Foto: AP Foto:
TRØST: To kvinner som skal ha blitt skadet i opptøyene nordvest i Kina, trøster hverandre. Foto: AP Foto:


Bruker tåregass

Tirsdag formiddag kom det meldinger om at opprørspoliti har tatt i bruk tåregass for å spre en gruppe han-kinesere væpnet med steiner og kniver i Urumqi.

Mange folk samlet seg, andre løp i panikk, ved Urumqi jernbanestasjon og flere andre steder i byen, skriver det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks