Hovedinnhold

Kina forbyr rare bygninger

Kinesiske myndigheter er lei av den moderne arkitekturen de beskriver som rar, bisarr og upraktisk.

Denne saken handler om:

Flere år med sterk økonomisk vekst i Kina har ført til at det har blitt brukt enorme summer på å bygge spektakulære bygninger flere steder i landet (se bildespesial).

I helgen offentliggjorde Kina imidlertid sine nye retningslinjer for fremtidens byplanlegging, der det blant annet går frem at «bygninger med rare former vil bli forbudt», melder CNN.

Les også: Her er verdens mest bisarre bygninger

Grønn satsing

Den omfattende urbaniseringen i flere kinesiske storbyer får skylden for flere problemer, blant annet forurensing og trafikkproblemer.

Myndighetene mener man må bygge smartere for å håndtere befolkningsveksten.

«Bisarr arkitektur som ikke er økonomisk, funksjonell, estetisk vakker eller miljøvennlig vil bli forbudt», heter det blant annet i uttalelsen.

Direktivet fra kinesiske myndigheter sier videre at man fra nå av ønsker bygninger som er «økonomiske, grønne og vakre».

Utrolig bilde: Nektet å flytte - bygget motorvei rundt ektepars hus

Imponerende bygninger

VG har tidligere omtalt flere ambisiøse byggeprosjekter i Kina.

I 2013 markerte kineserne seg med å åpne verdens største bygning, New Century Global Centre, som blant annet inneholder hoteller, konferansesentre, badeland, en kunstig strand og kinosaler.

Året før ble mange imponert av arbeidere i Hunan-provinsen som lykkes med å bygge et 30-etasjers luksushotell på kun 360 timer.

I 2014 måtte lokale myndigheter tenke kreativt da det skulle bygges en flyplass i fjellbyen Heichi. Til slutt endte de opp med å sprenge bort 65 fjelltopper for å bygge «flyplassen i himmelen».

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks