Hovedinnhold

Cruiseskip kantret i Kina – 400 savnet:

– Kan overleve i vraket i dagevis

Hovedredningsentralen: Omfattende operasjon
Overlevende: – Jeg måtte holde meg fast

<p>I SIKKERHET: Her blir en overlevende reddet opp av Yangtze-elven etter cruiseskiptragedien i Kina. Fortsatt er hundrevis savnet.<i><br/></i></p><p><br/></p><p><br/></p>

I SIKKERHET: Her blir en overlevende reddet opp av Yangtze-elven etter cruiseskiptragedien i Kina. Fortsatt er hundrevis savnet.Foto: Xinhua/Sipa USA
Så mange som 400 mennesker kan kjempe om livet inne i cruise-vraket på Yangtze-elven. Det store antallet savnede tyder på at ulykken skjedde svært raskt, mener norsk ekspert.

Denne saken handler om:

Dramaet i Kina har allerede krevd sine første fem ofre, og fortsatt er trolig hundrevis innesperret i det kantrede cruiseskipet «Eastern Star».

Så langt er minst 15 overlevde hentet opp av elven av totalt 458 mennesker om bord, ifølge landets myndigheter.

Redningsmannskaper sitter klare med skjærebrennere mens de lytter etter desperate rop om hjelp fra innsiden. De fleste av passasjerene som kjemper for livet er i alderen 50 til 80 år, skriver kinesiske aviser.

Operativ redningsinspektør i Hovedredningssentralen (HRS) i Bodø sier de kinesiske redningsarbeiderne har en voldsom oppgave foran seg.

<p>MYE JOBB: Operativ redningsinspektør i Hovedredningssentralen (HRS) Tore Wangsfjord sier kinesisk politi har en stor jobb foran seg. Wangsfjord har jobbet med maritime redningsoperasjoner i HRS i over 17 år.<br/></p>

MYE JOBB: Operativ redningsinspektør i Hovedredningssentralen (HRS) Tore Wangsfjord sier kinesisk politi har en stor jobb foran seg. Wangsfjord har jobbet med maritime redningsoperasjoner i HRS i over 17 år.

– Uten at jeg har inngående kjennskap til tragedien, så tyder det på at denne kantringen har skjedd veldig raskt. Som regel vil man begynne å evakuere i god tid før det har gått så langt, og det er veldig atypisk at så mange skal være innesperret, sier Tore Wangsfjord i HRS til VG.

Les også: Flere tiltalt for drap etter fergeforlis i Sør-Korea

– Kan overleve i flere dager

Cruiseskipet ligger opp ned i 15 meter dypt vann, mens uværet fortsetter å skylle inn over ulykkesstedet. Wangsfjord tror likevel det er mulig å redde ut flere overlevende, og trekker paralleller til Nepal-katastrofen i april.

– Slik jeg ser det er det to måter å gjøre dette på: Enten å skjære ut overlevende eller gå inn med dykkere – noe som er risikabelt. Det vil alltids være luftlommer i slike fartøy, så lenge kjølen er over vann. Dermed kan man overleve i dagevis uten vann og mat, sier Wangsfjord.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

<p>REDDER LIV: Redningsmannskapene søker etter overlevende i kjølvannet av cruiseskiptragedien i Yangtze-elven.<br/></p>

REDDER LIV: Redningsmannskapene søker etter overlevende i kjølvannet av cruiseskiptragedien i Yangtze-elven.

Foto: AFP


– Jeg måtte holde meg fast

En av reiselederne, Zhang Hui (43), forteller ifølge at det begynte å regne kraftig mandag, som førte til at mange av rommene flommet over mandag. Han skal selv ha klart å unslippe rett før skipet kantret, skriver Reuters.

– Bølge etter bølge skylte over meg, og jeg svelget mye vann, sa Hui.

43-åringen skal ifølge Xinhua ha overlevd ti timer i vannet før han klarte å komme etter å ha holdt seg fast i en gren.

– Jeg sa til meg selv at jeg måtte holde meg fast.

Hevder årsaken var syklon

Det er ennå usikker hva som er årsaken til skipstragedien, men så langt er både styrmannen og kapteinen anholdt av kinesisk politi.

Begge sier på sin side at skipet ble rammet av en syklon, skriver Xinhua.

Kinas president Xi Jinping har beordret at det ikke skal spares på noen ressurser i arbeidet. Statsminister Li Keqiang var tirsdag morgen på vei til stedet der passasjerbåten sank.

Kinesiske meteorologer er nå sendt ut til ulykkesstedet for å undersøke nærmere om kantringen kan ha vært forårsaket av dårlig vær. Direktøren for Kinas meteorologiske institutt fortalte tirsdag at det hadde vært dårlige værforhold i området, skriver Al Jazeera.

Båten var på vei fra Nanjing til Chongqing da ulykken inntraff. Ifølge det statlige nyhetsbyrået Xinhua hadde båten 406 kinesiske passasjerer som var på en utflukt arrangert av et reisebyrå i Shanghai, fem ansatte i reisebyrået og 47 besetningsmedlemmer om bord.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks