Hovedinnhold

Honda og Canon stanser produksjonen i Kina

OPPHETET: Kinesiske demonstranter brenner et Japansk flagg under en protest utenfor den Japanske ambassaden i Beijing, lørdag 15. september. FOTO: Andy Wong, Ap/NTB/Scanpix
OPPHETET: Kinesiske demonstranter brenner et Japansk flagg under en protest utenfor den Japanske ambassaden i Beijing, lørdag 15. september. FOTO: Andy Wong, Ap/NTB/Scanpix
Kina truer Japan med et tapt tiår og økonomisk stagnasjon dersom konflikten om ubebodde øyer ender i handelsboikott.

Denne saken handler om:

Den langvarige konflikten rundt de ubebodde øyene, som både Kina og Japan hevder de eier, fortsetter å skape uro mellom landene. Siste vending i saken er at kjente Japanske fabrikker i Kina stanser produksjonen som følge av de voldsomme protestene og demonstrasjonene den siste tiden.

Produksjonsstopp

Den Japanske bilprodusenten Honda, som årlig produserer hundretusener av biler i Kina, stopper virksomheten mandag og tirsdag.

Også Mazda stopper produksjonen ved en fabrikk i Nanjing i fire dager. Honda og Toyota opplyste at deres forretninger i millionbyen Qingdao var ødelagt av brannstiftere.

I tillegg har elektronikkfirmaene Canon og Panasonic kunngjort at de stanser produksjonen ved flere av firmaenes produksjonsanlegg i Kina mandag og tirsdag.

Myndighetene advarer

Etter en helg med voldsomme protester og demonstrasjoner i en rekke byer, har kinesiske myndigheter og aviser nå kommet med flere advarsler.

Utenlandsutgaven av Folkets Dagblad, det kinesiske kommunistpartiets hovedorgan, advarte på mandag Japan mot kinesiske økonomiske reaksjoner dersom ikke Japan gjør som Kina ønsker i øystriden.

- Hvordan kan det ha seg at Japan vil ha enda et tapt tiår og til og med være forberedt på å gå tilbake to tiår, het det i en leder på avisas forside.

Vil ta opp kampen

- Kina har alltid vært forsiktig med å spille det økonomiske kortet. Men i en kamp om territorial suverenitet, hvis Japan fortsetter sine provokasjoner, vil Kina ta opp kampen, skrev partiavisen.

En talsmann for Kinas utenriksdepartement sa mandag at Kina vil beskytte japansk eiendom og japanske borgere, men at Japan måtte bære alt ansvar for det som var skjedd.

- De alvorlige, destruktive konsekvensene av Japans ulovlige kjøp av Diaoyu-øyene blir stadig klarere, og ansvaret for dette må bæres av Japan, sa talsmann Hei Long.

OPPTØYER: Kinesiske demonstranter møter store politistyrker under en anti-Japansk protest i Beijing i helgen. FOTO: Andy Wong, Ap/NTB/Scanpix
OPPTØYER: Kinesiske demonstranter møter store politistyrker under en anti-Japansk protest i Beijing i helgen. FOTO: Andy Wong, Ap/NTB/Scanpix


Mange japanere i Kina sa mandag at de valgte å holde seg hjemme og innendørs.

Inn for FN

Kinas siste utspill i disputten om øyene, som kineserne kaller Diaoyu og japanerne Senkaku, er å bringe territorialkravet inn for en FN-kommisjon, basert på den kinesiske definisjonen av kontinentalsokkelen.

Beslutningen om å gå til FN viser at Kina ikke nøler med forsvare sine maritime rettigheter, sier Deng Zhonghua, som er ansvarlig for grenser og maritime saker i utenriksdepartementet, ifølge nyhetsbyrået Xinhua.

Det er uvisst hva Kina gjør om FN fatter en beslutning som ikke er i Kinas smak.

Viser til avtale med USA

Japans utenriksminister Koichiro Gemba sa på sin side mandag at USA og Japan er enige om at de omstridte øyene dekkes av den japansk-amerikanske sikkerhetstraktaten.

Etter et møte med USAs forsvarsminister Leon Panetta i Tokyo sa Gemba at det er en gjensidig forståelse at øyene faller inn under avtalen. Panetta reiste mandag videre til Kina. Han uttalte at USA forholder seg nøytral i striden.

Gemba gjentok en oppfordring til kinesiske myndigheter om å ta de nødvendige skritt for å beskytte japansk eiendom.

Kina er Japans største handelspartner. Bilateral handel vokste i 2011 med 14,3 prosent til 345 milliarder dollar, men mandag advarte den engelske utgaven av Folkets dagblad om at Kina kan innføre straffetiltak om konflikten fortsetter.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks