Hovedinnhold

- Det blir ingen revolusjon i Kina

Myndighetene i Kina forsikrer at uroen og revolusjonene i Midtøsten ikke vil kunne spre seg til Beijing.

Denne saken handler om:

På enkelte nettsider har det den siste tiden vært lagt ut oppfordringer om å demonstrere i kinesiske byer. Målet har vært å starte en «Jasminrevolusjon», oppkalt etter omveltningene i Tunisia som førte til at landets mangeåringe diktator ble styrtet fra makten.

Nå har den tidligere sjefen for den kinesiske regjeringens informasjonskontor, Zhao Qizheng, sett seg nødt til å avvise muligheten for at det kan bli revolusjon i Kina.

Les også: Myndigheter hindret Kina-demonstrasjoner

- Forestillingen om at det kan bli noen jasminrevolusjon i Kina er ekstremt latterlig og urealistisk, sa Zhao onsdag, ifølge avisa Wen Wei Po.

Nettsensur

Så langt ser det ut til at Zhao har rett, og bare et lite antall mennesker fulgte internettoppfordringene om å demonstrere forrige helg. Antallet utkommanderte politifolk skal derimot ha vært betydelig.

Trolig er det forholdsvis få kinesere som i det hele tatt har hørt om den foreslåtte revolusjonen, siden nettsidene hvor oppfordringene er lagt ut, blokkeres av myndighetene. Det vil si at det ikke er mulig å komme inn på dem hvis man befinner seg i Kina.

Til og med søk på ordene «jasmin» og «jasminrevolusjon» er blitt stanset av myndighetene den siste tiden.

- Ingen betydning

Zhao Qizheng mener det ikke spiller noen stor rolle om et lite antall mennesker velger å demonstrere i landets hovedstad Beijing.

- I en by med 15 millioner innbyggere har det ingen praktisk betydning hvis det står en håndfull personer her og der. Men vi er sikre på at det finnes noen få som håper det vil bryte ut en form for uro i Kina.

De kinesiske myndighetene misliker enhver form for organisert opposisjon til det regjerende kommunistpartiet, og flere regimekritiere er blitt arrestert den siste tiden. Blant annet skal to advokater ha blitt satt bak lås og slå.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks