Hovedinnhold

Japan: Kina truer freden

VISER MUSKLER: En Japansk tanksenhet under en parade på Asaka base nær Tokyo. Foto: ISSEI KATO, REUTERS
VISER MUSKLER: En Japansk tanksenhet under en parade på Asaka base nær Tokyo. Foto: ISSEI KATO, REUTERS
Japan sier at Kina er i ferd med å ødelegge freden i øystriden mellom de to landene. Japans reaksjonen kommer kort tid etter at Kina sa det ville være en krigshandling om Japan skyter ned kinesiske droner.

Denne saken handler om:

Japans forsvarsminister anklaget tirsdag Kina for å ødelegge freden med sin måte å opptre på i øystriden om Senkaku/Diaoyu-øyene.

- Jeg mener Kinas inntrengning i territorialfarvannet rundt Senkaku-øyene kommer inn i en gråsone mellom fred og en krisesituasjon, sa forsvarsminister Itsunori Onodera til journalister.

Striden om de ubebodde øyene har fullstendig endret forholdet mellom de to statene i løpet av vel et år. Kina mener de kan dokumentere historisk rett til øyene flere hundre år tilbake. Japan innlemmet øyene under japansk administrasjon i 1895, og hevder at ingen til da hadde gjort krav på dem.

Aktive kinesere

Kommentarene fra Onodera kommer etter nye utspill fra kinesisk side.

NÆR JAPAN: Et kinesisk H-6 bombefly fotografert i luftrommet mellom de japanske øyene Okinawa og Miyako i slutten av oktober i år. Foto: HANDOUT, REUTERS
NÆR JAPAN: Et kinesisk H-6 bombefly fotografert i luftrommet mellom de japanske øyene Okinawa og Miyako i slutten av oktober i år. Foto: HANDOUT, REUTERS

Mandag sendte Kina fire kystvaktfartøyer inn i farvannet ved øyene og holdt dem der i to timer, tett skygget av sine japanske motparter.

Dette skjedde etter at Japan tre dager på rad hadde sendt opp avskjæringsjagere mot kinesiske fly som fløy gjennom et strede som fører ut i Stillehavet. De kinesiske flyene var ikke i japansk luftrom.

Ifølge den japanske ministeren var to av de kinesiske flyene bombefly.

- Det er uvanlig at så mange fly passerer mellom prefekturet Okinawas hovedøy og øya Miyako, sa han. Japanske myndigheter tolker det som at Kina utvider sitt militære aktivitetsområde.

Skyte ned droner?

I forrige uke ble det meldt at Japans statsminister Shinzo Abe hadde gitt grønt lys for planer om å skyte ned ubemannede fly, kalt droner, som ikke adlyder varsler om å forlate japansk luftrom.

Dette var etter at en drone, offisielt uidentifisert, var blitt fanget opp på japansk radar med kurs for det sørlige Japan. Privat sier japanske politikere at det ikke er tvil om at dronen var kinesisk.

Lørdag svarte det kinesiske forsvarsdepartementet at om Japan skyter mot kinesiske fly, «vil det være en alvorlig provokasjon, en slags krigshandling». Kina lovet også «faste mottiltak» om dette skjer.

Blir verre

Akira Kato, professor i forsvars- og sikkerhetsspørsmål ved Obirin-universitetet i Tokyo, mener begge sider er i ferd med å male seg inn i hvert sitt hjørne. Uten en diplomatisk kommunikasjonskanal kan situasjonen bare bli verre.

- Siden Kina neppe vil dempe sitt standpunkt, kommer spenningen trolig til å øke, sier han.

- For Tokyo er sikkerhetsalliansen Japan-USA ryggstøtte, sier han.

- Denne saken blir en avgjørende test på om alliansen fungerer.

Ubåtflåte

Mandag og tirsdag viste Kina for første gang fram sine atomdrevne ubåter i landets medier.

Den første atomdrevne kinesiske ubåten ble sjøsatt i 1970, minner den partikontrollerte avisen Global Times om, og mener andre makter ikke har tatt dette virkelig inn over seg.

- Kina er mektig og har en troverdig andreslagskapasitet, skriver Global Times i en lederartikkel.

- Kina viser fram sin lenge hemmeligholdte flåte av atomdrevne ubåter, tilføyer avisen, og viser til en rekke reportasjer og bildeserier i landets medier. (©NTB)

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks