Hovedinnhold

Kinesisk filmskaper på Norge-besøk:

- Kommersiell sensur farligere enn politisk sensur

PÅ OSLO-BESØK: - Den kommersielle sensuren svelger alt, sier den kinesiske forfatteren og filmskaperen Xiaolu Guo som er på Oslo-besøk i forbindelse med Film fra Sør-festivalen. - Den politiske sensuren svelger noe. Derfor hater jeg den kommersielle sensuren sterkere enn den politiske sensuren i Kina eller på Cuba. Jeg tror sannheten kanskje befinner seg midt i mellom to land, Kina og USA. Foto: SCANPIX
PÅ OSLO-BESØK: - Den kommersielle sensuren svelger alt, sier den kinesiske forfatteren og filmskaperen Xiaolu Guo som er på Oslo-besøk i forbindelse med Film fra Sør-festivalen. - Den politiske sensuren svelger noe. Derfor hater jeg den kommersielle sensuren sterkere enn den politiske sensuren i Kina eller på Cuba. Jeg tror sannheten kanskje befinner seg midt i mellom to land, Kina og USA. Foto: SCANPIX
Den kinesiske forfatteren og filmskaperen Xiaolu Guo mener det hun kaller den kommersielle sensuren er farligere enn politisk sensur.

Denne saken handler om:

Hun pendler mellom Europa og Kina og har i løpet av vel ti år skrevet ni bøker og regissert eller produsert åtte filmer. Nå er hun i Oslo fordi to av filmene hennes vises på filmfestivalen Film fra Sør.

Guo følger godt med på utviklingen i Kina og er meget klar over kontroversen mellom Kina og Norge som har fulgt etter fredsprisutdelingen til Liu Xiaobo. Hun er også klar over brevet fra 23 veteraner i kommunistpartiet som forlanger at landets nåværende ledelse innfører de friheter og rettigheter som Kinas grunnlov faktisk gir borgerne i landet, men som ikke er tilgjengelige i praksis.

- De er alle i 70-årene eller rundt der, sier Guo.

- De har ikke karrieren foran seg. Ingen kan gjøre noe mot dem. Det ville blitt en skandale.

Sensurert i USA

Alle bøkene til Xiaolu Guo er utgitt i Kina, bortsett fra den aller siste, opplyser hun. Hun har ikke hatt noen problemer til nå.

- Mange tror at fordi du bor i Kina, så har du ingen frihet fordi det finnes politisk sensur. Men jeg tror den kommersielle sensuren er farligere.

Hun viser blant annet til at hennes mest kjente bok, som på norsk heter «Fremmedordbok for kjærester», bare er blitt sensurert i ett land, USA. Der ville forlaget ikke ta med en del som omhandler en abort, og den delen ble fjernet fra boka.

- Den kommersielle sensuren svelger alt, sier hun.

- Den politiske sensuren svelger noe. Derfor hater jeg den kommersielle sensuren sterkere enn den politiske sensuren i Kina eller på Cuba. Jeg tror sannheten kanskje befinner seg midt i mellom to land, Kina og USA.

Filmindustrien

Den kommersielle sensuren rammer etter hennes syn film mer enn bøker. Filmene er ikke blitt tilgjengelige i Kina, men også i liten grad i andre land.

- Bare i Frankrike er filmene mine blitt vist og solgt kommersielt, sier hun.

- I andre land er det som her. De blir vist på festivaler, for spesielt interesserte.

De to filmene som vises i Oslo er det hun kaller «tvillingfilmene» "She, a Chinese" og «Once upon a time Proletarian». Begge omhandler samme tema, mennesker som flytter fra landsbygda til storbyen og rives mellom de store forskjellene. Men den første er en spillefilm, den andre en dokumentar.

- Jeg kjedet meg så mye under innspillingen av den første, med all iscenesettelse, kostymer og opptak om og om igjen. Derfor lagde jeg en dokumentar også, med bønder og virkelige mennesker.

Landsbypønker

Selv kaller hun seg en «landsbypønker».

- Det er en person som beholder sin bondeholdning, universitetsutdanning og doktorgrad til tross, sier hun.

Guo holder for tiden på med å lage en film basert på hennes nest siste bok, «UFO in her eyes», som foreløpig ikke finnes i norsk oversettelse. Men den berører i små porsjoner mange tabuemner i Kinas historie, som sultkatastrofen under Maos kampanje Det store spranget i 1958-1962.

Arbeidet skjer i Tyskland i samarbeid med et tysk filmselskap, og filmen venter hun seg mye av.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Film

Se neste 5 fra Film