Hovedinnhold

Er han den nye fredsprisvinneren?

Det tror bookmakerne

TILDELT FREDSPRISEN: Liu Xiaobo er dømt til fengsel for sin innsats for demokrati i Kina. Foto: AP
TILDELT FREDSPRISEN: Liu Xiaobo er dømt til fengsel for sin innsats for demokrati i Kina. Foto: AP
Internasjonale bookmakere har Liu Xiaobo på topp foran fredagens offentliggjøring av hvem som får Nobels fredspris i år.

Denne saken handler om:

Den opposisjonelle kineseren er også den prisvinneren kinesiske myndigheter frykter mest. Gjentatte ganger har kinesiske representanter advart norske myndigheter og Nobelkomiteen mot å gi ham prisen.

Senest for en uke siden uttalte en representant for Kinas utenriksdepartement at en pristildeling til Liu ville være «upassende» siden han var dømt til 11 års fengsel.

Bakgrunn:237 personer nominert

Hvem tror du vinner?Les mer om favorittene her

90 prosent

Det Irland-baserte spillselskapet Paddy Power opplyser at 90 prosent av dem som vedder på hvem som får Nobels fredspris, setter sine penger på Liu Xiaobo. Også hos Betsson er Liu på topp.

Liu er dømt for å ha forsøkt å «undergrave statsmakten» etter at han var medforfatter og underskriver av demokratimanifestet Charter 08.

En pris til Liu vil sette et ubehagelig søkelys på Kinas rolle som diktatur i en tid da landet stadig øker sin internasjonale innflytelse. Men motstand mot denne tildelingen kommer fra overraskende hold. 14 kinesiske dissidenter som oppholder seg i utlandet ber Nobelkomiteen om ikke å gi prisen til Liu fordi de mener han i en årrekke hadde for nære forbindelser til regimet og at han roste kommunistpartiet, ifølge The New York Times.

Norskbasert vinner?

Andre gjetninger på hvem som kan få prisen, omfatter blant andre den afghanske legen og kvinneaktivisten Sima Samar, den burmesiske radiostasjonen Democratic Voice of Burma (DVB), som opererer fra Oslo, og den russiske menneskerettighetsforkjemperen Svetlana Gannusjkina.

Antall foreslåtte kandidater er i år hele 237, og av disse navnene er cirka 40 mer eller mindre bekreftet.

Den FN-støttede spesialdomstolen for Sierra Leone er nevnt som en mulig vinner. Det samme er FNs krigsforbryterdomstoler for det tidligere Jugoslavia og Rwanda og deres to første sjefanklagere, Richard Goldstone og Louis Arbour.

Blant de mer sære innspill er en anonym innringer til NTB som onsdag mente å vite at prisen ville gå til den palestinske presidenten Mahmoud Abbas.

Noen tolker Nobelkomiteens sekretær Geir Lundestads uttalelser til NRK om EU som et sikkert varsel om at EU ikke får prisen, mens andre trekker den stikk motsatte konklusjon.

Hos Betsson er det til og med noen som har satset sine penger på at Nobelkomiteen gir prisen til Jens Stoltenberg. Det vil i så fall gi en kjempegevinst.

Kohl

En annen kandidat som er kommet i søkelyset, er Tysklands tidligere forbundskansler Helmut Kohl. Kohl var vesttysk regjeringssjef fra 1983 til 1990 og en absolutt hovedfigur i forbindelse med Tysklands samling etter at Berlin-muren brast og det østtyske diktaturet brøt sammen i 1989. Kohl var deretter forbundskansler i det samlede Tyskland fra 1990 til 1998.

1. oktober i år var det 20 år siden Tyskland igjen ble én stat. Siste gang en tysk politiker ble tildelt prisen, var da Willy Brandt fikk den i 1971 for sin forsonings- og fredspolitikk overfor Øst-Europa.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks