Hovedinnhold

Kina vil ikke endre forholdet til Norge

<p>INGEN ENDRING: Vrakingen av Thorbjørn Jagland har ingen betydning for kinesiske myndigheter.- Kinas holdning til utdelingen av fredsprisen og forholdet mellom Kina og Norge er «ikke gjenstand for endring», sier Hua Chunying, pressetalskvinne i det kinesiske utenriksdepartementet</p><p><br/></p>

INGEN ENDRING: Vrakingen av Thorbjørn Jagland har ingen betydning for kinesiske myndigheter.- Kinas holdning til utdelingen av fredsprisen og forholdet mellom Kina og Norge er «ikke gjenstand for endring», sier Hua Chunying, pressetalskvinne i det kinesiske utenriksdepartementet


Foto: Helge Mikalsen, VG
Kinas utenriksdepartement sier forholdet mellom Norge og Kina ikke påvirkes av vrakingen av Thorbjørn Jagland som leder av Nobelkomiteen. – Ikke overraskende, mener professor.

Kinas holdning til utdelingen av fredsprisen og forholdet mellom Kina og Norge er «ikke gjenstand for endring», sier Hua Chunying, pressetalskvinne i det kinesiske utenriksdepartementet, ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Vårt standpunkt til utvikling av båndene til Norge er klart, og jeg mener det også er veldig klart for den norske siden, sa hun under en kort pressekonferanse onsdag, uten å utdype nærmere.

Ikke overraskende

Kina-ekspert, professor Mette Halskov Hansen ved Universitetet i Oslo sier det ikke er overraskende at kinesiske myndigheter mener at skiftet av leder ikke får noen konsekvenser.

– Noe annet ville vært oppsiktsvekkende. Men det kan ikke utelukkes at det vil ha konsekvenser på sikt, selv om det er vanskelig å forutsi, sier hun.

– Det er fem år siden utdelingen av fredsprisen, og fortsatt er forholdet til Norge ikke veldig avklart, påpeker Halskov Hansen i en kommentar til NTB.

Kullman Five overtar

Tirsdag ble det klart at Kaci Kullmann Five overtar som leder for Nobelkomiteen etter Thorbjørn Jagland.

Forholdet mellom Norge og Kina har vært på frysepunktet etter at Nobelkomiteen ga fredsprisen til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo i 2010.

Kina har stått fast på at det er opp til Norge å ta initiativ til en normalisering av forholdet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks