Hovedinnhold

Uhuru Kenyatta gjenvalgt som Kenyas president

<p>GJENVALGT: Tilhengere av president Uhuru Kenyatta feirer valgresultatet.</p>

GJENVALGT: Tilhengere av president Uhuru Kenyatta feirer valgresultatet.

Foto: Jerome Delay, AP
Sittende president Uhuru Kenyatta vant presidentvalget, men opposisjonens kandidat Raila Odinga hevder resultatet er manipulert.

Denne saken handler om:

Sittende president Uhuru Kenyatta vant presidentvalget i Kenya med 54,27 prosent av stemmene, fastslår valgkommisjonen.

Opposisjonens kandidat Raila Odinga og hans tilhengere har hevdet at resultatet fra tirsdagens presidentvalg er manipulert. 

Det er fjerde gang 72 år gamle Odinga stiller til presidentvalg som leder for National Super Alliance-koalisjonen. Også i 2007 og 2013 beskyldte han rivalene for å stjele seieren fra ham gjennom fusk.

Tre dager før valget: – Valgsjef torturert og drept, opposisjonskontor raidet

Valgkommisjonen understreker imidlertid at valget gikk troverdig, rettferdig og fredelig for seg.

Sist valg var i 2013, da vant Kenyatta så vidt valget da han klarte å kare til seg over 50 prosent av stemmene. Odinga mente også at dette valget var rigget, skriver NTB.

Han tok den gang saken til landets Høyesterett, hvor han tapte.

Store opptøyer

Bekymringen har vært stor for uro i etterkant av valget og ifølge BBC frykter flere en gjentagelse av voldelighetene som drepte 1.000 mennesker og drev 600.000 på flukt etter valget for ti år siden.

Ifølge NTB opplyste opposisjonsalliansen NASA fredag ettermiddag, at de vil ha tilgang til valgkomiteens servere og sier de da vil godta valgresultatet selv om det er Kenyatta som står som vinner.

<p>DEMONSTRASJONER: Tilhengerne til presidentkandidat Raila Odinga blokkerer veiene med brennende bildekk i slummen i Nairobi. </p>

DEMONSTRASJONER: Tilhengerne til presidentkandidat Raila Odinga blokkerer veiene med brennende bildekk i slummen i Nairobi. 

Foto: Khalil Senosi, AP

Nyhetsbyrået AFP melder om at det har brutt ut demonstrasjoner i slummen i Nairobi etter at valgresultatet ble klart og det meldes om skyting, opptøyer og plyndringer flere steder i Kenya.

Åpnet ild

Tidligere i uken brøt det ut voldelige demonstrasjoner flere steder i landet etter at opposisjonsalliansen NASA denne uken hevdet at valgresultatene har blitt hacket og manipulert og krevde at deres kandidat ble utnevnt til president.

Politiet åpnet ild mot folk som protesterte i kjernen av opposisjonen i Kenya, onsdag. Nairobis politisjef Japheth Koome sier at to personer ble skutt og drept i hovedstaden da de utnyttet opptøyene til å plyndre.

Opptøyene startet etter at opposisjonsleder og presidentkandidat Raila Odinga i en fjernsynssendt tale onsdag formiddag kalte valgresultatet et «angrep på demokratiet», melder NTB.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks