Hovedinnhold

Kenyas leger stanser streik etter dødsfall

<p>DØDSFALL: Dusinvis av kenyanere har omkommet av mangel på helseomsorg ettersom innbyggerne ikke har hatt råd til privat legehjelp i streiken som har vart siden desember i fjor. </p>

DØDSFALL: Dusinvis av kenyanere har omkommet av mangel på helseomsorg ettersom innbyggerne ikke har hatt råd til privat legehjelp i streiken som har vart siden desember i fjor. 

Foto: Ben Curtis, AP
Kenyas offentlige leger har streiket i 100 dager. Nå stanser de streiken etter at mangel på medisinsk hjelp har krevd flere liv.

Denne saken handler om:

Doktorenes union har blitt enige med myndighetene om nye lønns og arbeidsforhold, opplyser en tjenestemann ved doktorenes union tirsdag, ifølge nyhetsbyrået AP.

Streiken startet 5. desember i fjor da mer enn 5000 helsearbeidere krevde en lønnsøkning på 300 prosent, ifølge Al Jazeera.

Dusinvis døde av mangel på hjelp

Ettersom kenyanerne ikke har hatt råd til privat legehjelp har streiken fått skylden for dusinvis av dødsfall.

– Det er beklagelig at det tok så lang tid. Kenyanere har lidd. Vi kan ikke forstå den smerten kenyanerne har følt i disse 100 dagene, sier Kenyas helseminister, Cleopa Mailu, melder AP.

Les også: Lovløse tilstander fortsetter i Brasil: Over 120 drept

<p>SOLIDARITET: Streiken har pågått i 100 dager. 19. januar demonstrerte kenyanske medisinstudenter i solidaritet med doktorene i hovedstaden Nairobi.</p>

SOLIDARITET: Streiken har pågått i 100 dager. 19. januar demonstrerte kenyanske medisinstudenter i solidaritet med doktorene i hovedstaden Nairobi.

Foto: Simon Maina, AFP

Al Jazeeras reporter i Nairobi, Catherine Soi, karakteriserte helsesituasjonen som fryktelig. 

– Konsekvensene av streiken er veldig alvorlige. Sykehusene er oversvømt. Alle sengene er fulle og hundrevis av pasienter står i kø for å få behandling, forteller reporteren til mediehuset. 

Les også: Årets lønnsoppgjør er i havn: Alle får 50 øre - lavlønte får mer

Kenyas president Uhuru Kenyatta truet i forrige uke med å si opp de rundt 5000 doktorene hvis de ikke returnerte til sykehusene. Han ble imidlertid møtte med motstand fra doktorene som trosset han. 

Fengslet unionsleder

Tidligere ble syv personer knyttet til unionen arrestert og fengslet i en måned for forakt for retten da de ikke ville stoppe streiken. 

<p>FENGSLET: Kenyanske doktorer demonstrerte utenfor retten i Nairobi 26. januar i påvente om at deres unionsledere skal komme ut. Unionslederne ble fengslet i en måned for ikke å ha stoppet streiken. </p>

FENGSLET: Kenyanske doktorer demonstrerte utenfor retten i Nairobi 26. januar i påvente om at deres unionsledere skal komme ut. Unionslederne ble fengslet i en måned for ikke å ha stoppet streiken. 

Foto: Simon Maina, AFP

Resultatet av forhandlingene er at doktorene nå å jobbe 40 timer i uken, og blir kompensert for ekstra arbeid, sammenliknet med tidligere hvor doktorene måtte være på vakt hele tiden. 

Les også: Marie (24) slått ned i slummen i Kenya - reddet av venninnene

Ifølge AP har en offentlig doktor i Kenya en grunnlønn på mellom 400-800 dollar, dette tilsvarer ca 3400-6900 norske kroner i måneden. Yrket krever seks år universitetsutdannelse, mens en politimann, som trener i seks måneder, har samme lønn. 

Det forventes nå at doktorene skal få en lønnsøkning på mellom 700-1000 dollar, tilsvarende 6000-8600 norske kroner. 

<p>AVVIST: Sykepleier Grace Devie holder den nyfødte babyen til kenyanske Sharon Andisi (23) som ble avvist fra det statlig eide sykehuset på grunn av streiken. Bildet er fra 9. januar, og først nå over to måneder senere har doktorene og myndighetene kommet til enighet. </p>

AVVIST: Sykepleier Grace Devie holder den nyfødte babyen til kenyanske Sharon Andisi (23) som ble avvist fra det statlig eide sykehuset på grunn av streiken. Bildet er fra 9. januar, og først nå over to måneder senere har doktorene og myndighetene kommet til enighet. 

Foto: Khalil Senosi, AP

Streiken retter sterk kritikk mot president Uhuru Kenyatta, som søker gjenvalg i August. Det pågår samtidig en etterforskning etter påstander om at titalls millioner dollar har forsvunnet fra Kenyas helsedepartement og den nasjonale ungdomstjenesten, melder Al Jazeera.

Kenyas er for øyeblikket i matkrise etter at ekstremtørke truer befolkningen, og presidenten har erklærte tørken en nasjonal krise.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks