Hovedinnhold

Kenya forbyr opposisjonen å demonstrere

<p>I FYR OG FLAMME: En demonstrant i Kisumu, Kenya, viser støtte til opposisjonen under en protest 11. oktober mot påstått valgfusk i forbindelse med valget 8. august. </p>

I FYR OG FLAMME: En demonstrant i Kisumu, Kenya, viser støtte til opposisjonen under en protest 11. oktober mot påstått valgfusk i forbindelse med valget 8. august. 

Foto: Yasuyoshi Chiba, AFP
Det har vært omfattende uro i Kenya de siste dagene. Nå forbyr myndighetene opposisjonen å demonstrere i landets tre største byer.

Denne saken handler om:

Fakta om valget i Kenya

* 8. august var det valg på ny president og nasjonalforsamling i Kenya.

* Sittende president Uhuru Kenyatta fra partiet Jubilee vant presidentvalget mot Raila Odinga fra Orange Democratic Movement (ODM). 

* Odinga mener valget ble rammet av dataangrep og andre former for valgfusk. Opposisjonslederen kom med lignende anklager i 2007 og 2013.

* 1. september godtok høyesterett Odingas krav om at valget må holdes på nytt.

* 10. oktober ble det kjent at Odinga ikke vil delta i det planlagte nyvalget 26. oktober. Han krever en rekke endringer i valgprosedyrene før valget gjennomføres.

* 11. oktober vedtok Kenyas nasjonalforsamling en lovendring som fastslår at hvis en presidentkandidat trekker seg fra et omvalg, så vinner den andre kandidaten.

Kilde: NTB

Forbudet gjelder i hovedstaden Nairobi, samt i Mombasa og Kisumu, opplyser innenriksminister Fred Matiangi. 

Politiet i Nairobi brukte tåregass onsdag, etter at tusenvis av tilhengere av opposisjonsleder Raila Odinga samlet seg utenfor valgkommisjonens kontor med krav om reformer.

Demonstrantene reagerte med å samle seg i en annen park og marsjerte derfra mot kontorene, som var beskyttet av opprørspoliti.

Bakgrunn: Presidentvalget i Kenya må holdes på nytt 

Odinga kunngjorde tidligere i uka at han trakk seg fra presidentvalget 26. oktober. 

Det nye valget skal holdes fordi landets høyesterett gikk med på Odingas krav om å annullere valget som ble holdt i august på grunn av uregelmessigheter og ulovligheter under stemmetellingen.

Les også: Falske nyheter ble spredd før valget

– Etter å ha vurdert vår synspunkt på det kommende valget, med tanke på det kenyanske folkets interesser, regionen og verden i det store og hele, mener vi at det beste er at jeg trer tilbake som presidentkandidat, het det i Odingas uttalelse.

Les også: Politiet åpnet ild under valgprotest i Kenya - én drept 

President Uhuru Kenyatta vant det opprinnelige valget i august, foran Odinga, noe som utløste omfattende protester i landet. Ifølge den statlige menneskerettighetskommisjonen i Kenya ble minst 37 mennesker drept i valguroen, blant dem en seks måneder gammel baby.

(©NTB)

Se også: Opptøyene som utspilte seg i Kenya, i august:

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks