Hovedinnhold

- Kan ikke jobbe i dag - jeg er homo

Amerikanske homser aksjonerer

PROTEST: Homofile i California og resten av USA planlegger å aksjonere i morgen for å vise sin protest mot myndighetene som tok fra dem rettigheten til å gifte seg. Foto: AP
PROTEST: Homofile i California og resten av USA planlegger å aksjonere i morgen for å vise sin protest mot myndighetene som tok fra dem rettigheten til å gifte seg. Foto: AP
(VG Nett) Homofile i USA ønsker å vise samfunnet hvor avhengig det er av dem. I morgen gjennomførers aksjonen «Day Without A Gay».

Eller som det blir på norsk: En dag uten homofile. I morgen planlegger flere amerikanske homofile å ringe til arbeidsgiverne sine og fortelle at de ikke kan jobbe fordi de er homofile, melder Fox News.

Bak aksjonen står den relativt kjente stand up-komikeren Sean Hetherington og kjæresten Aaron Hartzler fra West Hollywood i LA.

Paret kom opp med ideen da de leste innlegg fra aktivister som kjempet for de homofiles rettigheter på internett. Flere ytret at de ønsket en endagsstreik for å vise sin avsky mot myndighetene i California som i forrige måte tok tilbake de homofiles rett til å gifte seg - den mye omtalte Proposition 8.

- Vi er for en boikott hvis det er det som skal til for å få folk til å forstå, forklarer Hetherington.

Les også:Homo-nedtur i USA etter valget

Veldedighetsarbeid

Initiativtakerne bak «Day Without A Gay» håper at så mange som mulig støtter opp om aksjonen og bruker morgendagen til veldedighetsarbeid istedenfor å gå på jobben. I tillegg oppfordres det til restriktiv pengebruk.

- Du kan ramme økonomien og gi noe tilbake til samfunnet på en annen måte, sier Hetherington som oppfordrer personer som ikke har mulighet til å skulke jobben om å finne andre fredlige måter å aksjonere på.

Les også:Homser i California raser

Målet med aksjonen er å vise det amerikanske samfunnet hvor avhengig det er av sine homofile innbyggere.
Aksjonen er lagt til samme dag som Den internasjonale menneskerettighetsdagen - onsdag 10. desember.

VGTV I LA:Homofile raser mot mormonerne

Populært

Hetherington forteller at har fått over 100 e-poster fra personer som ønsker hjelp til å finne noe veldedighetsarbeid de kan gjøre i morgen.

Ifølge Hetherington har det også vært heftig trafikk på aksjonens nettside etter at den ble startet i midten av november. Den har fått om lag 100 000 treff de siste ukene.

Skeptiske

Andre som kjemper for de homofiles rettigheter er skeptiske til aksjonsformen.

- Det kan være problematisk for flere å skulke jobben for å protestere med tanke på at de ikke er åpen om legningen sin på arbeidsplassen, sier Jules Graves i den homofile aksjonsgruppen Colorado Queer Straight Alliance.

Han peker dessuten på den usikre økonomiske situasjonen og arbeidsmarkedet i USA for tiden.

- Det er ikke sikkert at arbeidsgivere vil sette pris på aksjonen for det den er, sier Graves.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks