Hovedinnhold

Dødsvirus har tatt 52 barneliv i Kambodsja

(VG Nett) Mystiske barnedødsfall rammer Kambodsja. Nå tror legene at de endelig vet hvorfor.

Denne saken handler om:

Fakta om sykdommen

  • En infeksjonssykdom vanlig hos spedbarn og barn. De første symptomene inkluderer feber, smertefulle sår i munnen, utslett på hender, føtter og rumpe.
  • HFMD er vanligvis forårsaket av coxsackievirus A16, som resulterer i mild sykdom. Men HMFD kan også skyldes EV-71-viruset, som hos noen forårsaker alvorlige komplikasjoner og som kan resultere med dødsfall.
  • HMFD rammer vanligvis barn under 10 år. Inkubasjonstiden er 3-7 dager.
  • HMFD-viruset er smittsomt og spres fra person til person ved direkte kontakt.
  • HMFD overføres ikke fra dyr til menneske, og må ikke forveksles med dyresykdommen munn- og klovsyke.
  • Kilde: WHO

Teamet av leger har slitt med å finne årsaken til dødsfallene helt siden de første barna ble innlagt på sykehus i april med feber og pusteproblemer.

Først nå har laboratorietester bekreftet at minst 59 barn er smittet av en dødelig form for hånd, fot- og munnsykdom (HFMD), kjent som EV-71. Hittil er 52 barn døde, ifølge Verdens Helseorganisasjon (WHO).

De smittede barna er fra tre måneder til 11 år gamle, men de fleste hadde ikke fylt tre år.

- Disse barna utviklet infeksjon i hjernen. I løpet av de siste fire til seks timene av livene deres sviktet nyrene deres, sier Beat Richner, leder av barnesykehuset i Kantha Bopha til nyhetsbyrået AP.

Rammet av alvorlig variant

Ifølge Nima Asgari i Verdens Helseorganisasjon, som leder etterforskningen av utbruddet, er dette første gang viruset er registrert i Kambodsja.

Eksperter arbeider fremdeles med å kartlegge virusutbruddet, og intervjuer blant annet foreldrene til de avdøde barna. Ikke alle barna ble tatt prøver av før de døde. Fremdeles er ikke alle laboratorieresultatene klare. I noen tilfeller er det også registrert andre sykdommer.

EV-71-viruset kan føre til lammelse og hevelse i hjernen, og i verste fall død. Sykdommen spres ved nysing, hoste og kontakt med væske fra blemmer eller infisert avføring.

Helsemyndighetene i landet oppfordrer nå befolkningen til å være ekstra nøye med god hygiene, og å vaske hendene ofte.

Det finnes ingen vaksine eller spesiell behandling mot hånd, fot- og munnsykdom, men sykdommen er vanligvis mild. Mange infiserte barn blir ikke syke, men kan likevel spre det videre til andre.

Viruset har fått navnet fra symptomene den fører med seg, nemlig utslett, sår munn og blemmer på hender og føtter. Barna i Kambodsja er rammet av en alvorlig variant av sykdommen, ifølge Asgari.

- Ikke grunn til panikk

Richner advarer mot at utbruddet kan føre til global panikk.

- Viruset er smittsomt, men det som har skjedd med lungene til disse barna er ikke smittsomt, presiserer han.

Også Vietnam og Kina har opplevd store utbrudd av sykdommen de siste årene. I fjor døde 166 personer i Vietnam, de fleste barn, fordi immunforsvaret deres ikke var sterkt nok til å tåle

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks