Hovedinnhold

French dømt for å ha drept Moland

** Dommerne mener Moland var for beruset til å ta sitt eget liv
** Mener French har forklart seg motstridende
** Dommerne: Ingen tvil

KINSHASA (VG) Dommertribunalet i Kongo mener det er bevist utover enhver tvil at Joshua French drepte cellekameraten Tjostolv Moland.

Denne saken handler om:

Fakta om Kongo-saken

* Joshua French og Tjostolv Moland ble pågrepet i Kongo henholdsvis 9. og 11. mai 2009, mistenkt for drap på sjåføren Abedi Kasongo 5. mai. Begge har hele tiden nektet straffskyld.

* 8. september 2009 ble de funnet skyldig og dømt til døden for drap, drapsforsøk, spionasje, væpnet ran og forsøk på å danne et kriminelt forbund. Begge anket dommen.

* Dommen ble anket til militær høyesterett i hovedstaden Kinshasa.

* I 2011 ble saken behandlet på nytt i ankedomstolen i Kisangani, hvor nordmennene satt fengslet.

* 10. juni ble de to nok en gang dømt til døden. Moland ble dømt for drapet, mens begge ble dømt for spionasje, ulovlig våpenbesittelse, drapsforsøk, væpnet ran og for å ha dannet et kriminelt forbund. Retten frafalt imidlertid spionasjeanklagene mot Norge.

* De to nordmennene anket ikke dødsdommen videre, i håp om å få fortgang i en soningsoverføring til Norge.

* Like før jul 2011 ble de flyttet til et fengsel i Kinshasa.

* Norske myndigheter har flere ganger i år vært i samtaler med kongolesiske myndigheter, med mål om å få overført nordmennene til Norge.

* 18. august får VG bekreftet at Tjostolv Moland er død.

* 9. desember ble Joshua French tiltalt for å ha drept cellekameraten.

* Påtalemyndigheten mener at French dopet ned og kvalte French, mens French selv sier at Moland tok selvmord.

* Norske Kripos har deltatt i etterforskningen av saken, og slått fast at Moland ikke ble utsatt for noe kriminelt.

* 19. februar ble French dømt for overlagt drap på Moland.

Leder for dommerteamet, kaptein Serge Kabondo, leste onsdag ettermiddag opp dommen mot nordmannen i N'dolo-fengselet. Dommerne mener at French er skyldig i overlagt drap.

Hoveddommer Kabondo leste først opp hele dommen mot French. Til slutt leste han opp rettens kjennelse, som er at French dømmes til livsvarig fengsel for å ha drept Moland.

Han er også dømt til å betale 50.000 kongolesiske franc i saksomkostninger.

I dommen kommer det frem at dommerne mener French har forklart seg motstridende i retten. Blant annet skal han ha endret forklaring om noen flasker han og Moland skal ha drukket alkohol av kvelden før dødsfallet. Det står også at dommerne mener Moland umulig kan ha tatt sitt eget liv med så høy promille.

Moland hadde en promille på 2,7 da han ble funnet død.

- Vedkommende som har en slik promille, kan ikke gjøre noe annet enn å sove. Det har fremkommet av rettsforhandlingene at Moland gikk for å legge seg i undertøyet. Han var døddrukken. I en slik tilstand er det usannsynlig at offeret ville greie å få med seg den grønne bøtten inn på badet etter å ha kommet seg ut av sengen og ta med seg buksene, særlig skjorten, og at han skulle greie å knappe denne skjorten riktig, leste Kabondo fra dommen.

Dommerne mente også at French har forklart seg uriktig om en kniv. French har forklart at han brukte en kniv for å skjære ned Moland, men denne kniven fins det ingen bilder av. Dommerne mener derfor at denne kniven ikke fins.

I dommen kommer det også frem at retten mener at skader på Moland tyder på at skadene ble påført av en annen enn Moland selv.

Ifølge dommerne var det ingen tvil om French var skyldig. I dommen står det at dommerne mener at French planla å drepe Moland.

Vil trolig anke

Aktor Homère Nkulu hadde lagt ned påstand om livsvarig fengsel for nordmannen, og dommerne tok denne påstanden til følge. Frenchs forsvarere hadde på sin side lagt ned påstand om at nordmannen frikjennes for drapet.

Tidligere har French forsvarere uttalt at kommer til å anke dommer hvis nordmannen blir dømt for drapet. De er også forberedt på at aktor Nkulu vil anke dommer derfor French blir frifunnet. Ankefristen er fem dager etter at dommen er avsagt.

MØTTE OPP: Joshua French var selv til stede da dommen mot ham ble lest opp. Foto: ENDRE ALSAKER-NØSTDAHL/VG
MØTTE OPP: Joshua French var selv til stede da dommen mot ham ble lest opp. Foto: ENDRE ALSAKER-NØSTDAHL/VG

Møtte opp selv

Joshua French møtte selv opp i retten onsdag, selv om helsetilstanden hans de siste ukene ikke skal ha vært særlig bra. French kastet opp under den siste rettsdagen tirsdag i forrige uke, og hans helsetilstand har vært et tema under flere av de siste rettsdagene.

Tirsdag denne uken ble det også lest opp et brev i retten hvor det kom frem at norske leger som undersøkte French i januar mener han har utviklet en psykisk lidelse. Denne uken har nordmannen fått norsk legehjelp i fengselet.

Den norske legen Lavrantz Kyrdalen, som skrev den mye omtalte legerapporten, vitnet mandag i retten. Han mente French burde legges inn på sykehus så fort som mulig.

I dommen kom det frem at dommerne ikke mener at French var utilregnelig under rettsforhandlingene, og heller ikke nå er så syk at han må overføres til sykehus.

Ble funnet død

Norske Joshua French ble tidligere i høst tiltalt for å ha drept cellekameraten Tjostolv Moland, etter at Moland ble funnet død i N'dolo-fengslet i Kongo hovedstad Kinshasa 18. august i fjor.

Påtalemyndigheten i Kongo mener at French dopet ned Tjostolv Moland med sovemedisiner og kvalte ham på cellen. Forsvarerne mener derimot av Moland tok sitt eget liv. Denne påstanden støttes av norske Kripos' etterforskning i saken.

Den norske krimteknikeren Tom Luka vitnet under rettssaken, og sa forklarte da hvorfor Kripos mener at Moland ikke ble drept.

- Moland var ikke påvirket av rusmidler, men bare av alkohol da han døde. Det var ingen tegn til vold, forklarte han.

Både Alida Endresen og Jon Otto Brødholt fra Utenriksdepartementet, samt UDs spesialutsending Kai Eide var til stede i retten da dommen ble forkynt. Det var også Joshua Frenchs mor, Kari Hilde French.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks