Hovedinnhold

Reddet etter ni dager: - De sa jeg var heldig

16-åring sto på taket av et sammenrast hus og ropte på hjelp

(VG Nett) Ni dager etter tsunamien ble Jin Abe (16) og bestemoren hans funnet i live.

Denne saken handler om:

Fire politimenn på jakt etter overlevende i den hardt rammede kystbyen Ishinomaki fant 16-åringen stående på taket av familien sitt ødelagte hus. Der sto han pakket inn i håndklær og ropte på hjelp.

- Redd bestemoren min, sa han til politimennene ifølge Kyodo News.

Sumi Abe (80) var fortsatt fanget i det ødelagte huset. Hun ble funnet på toppen av et sammenrast skap på kjøkkenet. Politimennene måtte tilkalle redningsmannskaper med tyngre utstyr for å få reddet den eldre kvinnen ut.

Les også: Fanget ni dager i ruinene - overlevde mirakuløst 

Jin og bestemoren har vært fanget i det ødelagte huset siden jordskjelvet og tsunamien som rammet Japan 11. mars. Ifølge 16-åringen var det så trangt der hvor de to var fanget at det kun var mulig å bevege seg rundt ved å krabbe.

Søndag, ni dager etter katastrofen, klarte 16-åringen Jin endelig å ta seg ut av huset.

Av det medisinske personellet beskrives de to som kraftig medtatt, men de skal ikke være alvorlig skadet.

VGTV: Sumi (80) reddet etter ni dager 

PÅ SYKEHUS: Pappa Akira Abe ser til sønnen Jin på sykehuset etter at han ble reddet. Han skal kun være lettere skadet etter å ha vært fanget ni dager i ruinene. Foto: AFP
PÅ SYKEHUS: Pappa Akira Abe ser til sønnen Jin på sykehuset etter at han ble reddet. Han skal kun være lettere skadet etter å ha vært fanget ni dager i ruinene. Foto: AFP

Mat fra kjøleskapet

- Jeg er så glad over å bli reddet. Redningsmannskapene fortalte at jeg var heldig som fortsatt var i live, sier Jin fra sykehussengen noen timer etter at han ble funnet.

Han forteller om ni lange dager i det ødelagte huset.

- Egentlig visste jeg ikke hvor jeg var. Jeg visste at jeg var et sted i huset, men ikke nøyaktig hvor, sier Jin.

16-åringen og bestemoren har overlevd på mat som de har funnet i kjøleskapet.

- Vi drakk vann og spiste snacks, sier Jin.

Les også: UD: - Nordmenn bør overveie å forlate Tokyo 

BESTEMOR: Sumi Abe (80) ble funnet på toppen av et sammenrast skap i det ødelagte huset. Her blir hun tatt hånd om av redningsmannskapene. Foto: AP Photo/Mainichi Shimbun, Takashi Morita
BESTEMOR: Sumi Abe (80) ble funnet på toppen av et sammenrast skap i det ødelagte huset. Her blir hun tatt hånd om av redningsmannskapene. Foto: AP Photo/Mainichi Shimbun, Takashi Morita

Var meldt savnet

- Snakket dere sammen i løpet av de ni dagene, spør en av reporterne som intervjuet den 16 år gamle gutten på sykehuset.

- Ja, litt.

Allerede to dager etter katastrofen ble Jin og bestemoren Sunni meldt savnet. Jins tante ba politiet om å lete etter de to.

Faren til Jin, Akira Abe, forteller at familien aldri ga opp håpet om å finne de to i live.

- Vi trodde de var i live, så vi hjalp hverandre med å beholde troen om at de skulle bli funnet. Vi har alltid trodd at Jin hadde noe ekstra i seg, noe han har bevist nå. Vi er veldig stolte av ham, sier faren.

Les også: Overlevelseshistorie var bløff 

Dødstallene stiger

Totalt 8.649 personer er mandag bekreftet døde, mens 13.262 personer fortsatt er savnet, opplyser japansk politi.

Det fryktes at dødstallene kan stige til over 18.000. Bare i den nordøstlige regionen Miyagi er 4.882 personer hittil bekreftet omkommet. Regionens politisjef, Naoto Takeuchi sier at Miyagi må forberede seg på å ta hånd om mer enn 15.000 døde.

I den ødelagte byen Ishinomaki, byen der Jin og bestemoren ble funnet, anslår myndighetene at antall savnede innbyggere kan komme opp i 10.000.

ENORME ØDELEGGELSER: Byen Ishinomaki er blant de hardest rammede etter jordskjelvet og tsunamien. Foto: AFP
ENORME ØDELEGGELSER: Byen Ishinomaki er blant de hardest rammede etter jordskjelvet og tsunamien. Foto: AFP


360.000 hjemløse

Iwate er også blant de hardest rammede regionene. Her er 2.853 personer bekreftet døde, mens 678 har mistet livet i Fukushima.

Omkring 360.000 mennesker har mistet sine hjem og søker ly i evakueringssentre i 15 ulike regioner i det katastroferammede Japan.

Den japanske regjeringens talsmann, Yukio Edano, håper at redningen av Jin og bestemoren kan hjelpe de mange andre som er rammet av katastrofen.

- Jeg tror slike mirakuløse hendelser som dette er inspirerende nyheter for alle som er i en vanskelig situasjon som evakuerte, sier Edano

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks