Hovedinnhold

- Katastrofen nærmer seg «Tsjernobyl-nivå»

**Har mistet kontroll over alle reaktorer

AKKURAT NÅ: Slik er situasjonen ved Fukushima Daiichi-anlegget tirsdag. Atomkraftverket har problemer ved alle de seks reaktorene. Foto: Grafikk: Tom Byermoen, VG
AKKURAT NÅ: Slik er situasjonen ved Fukushima Daiichi-anlegget tirsdag. Atomkraftverket har problemer ved alle de seks reaktorene. Foto: Grafikk: Tom Byermoen, VG
(VG Nett) Det er slått full katastrofealarm i Japan. I reaktor 4 koker det i brenselsbassenget og forseglingen rundt reaktor 2 skal være brutt.

Denne saken handler om:

Tips oss

.


I natt eksploderte det igjen i reaktorene ved atomkraftverket Fukushima Daiichi i Japan. Det brøt også ut brann i reaktor 4.

I ettermiddag ble hendelsene i Japan oppgradert av franske myndigheter til en kategori seks-katastrofe - på en internasjonal skala for å måle alvorlighetsgraden ved atomkatastrofer, INES-skalaen , melder nyhetsbyrået AFP. Skalaen går fra én til syv. Tsjernobyl-katastrofen i 1986 var en kategori syv-katastrofe og er den eneste katastrofen som har fått en så høy alvorlighetsgrad.

Japanske myndigheter fastholder at ulykken er på nivå fire.

- Det er ingen diskusjon her om å oppgradere ulykken på Fukushima-verket på den internasjonale ulykkesskalaen, sier en talsmann for Det japanske atom- og industrisikkerhetsbyrået, til nyhetsbyrået AFP.

Fukushima Daiichi-anlegget som har hatt de desidert største problemene etter jordskjelvet og tsunamien fredag, ligger omkring 25 mil fra Tokyo og eies av det japanske kraftselskapet TEPCO.

VGTV: Her er alle videoene fra tsunamikatastrofen 
VGTV i Japan: - Dette er det absolutte mareritt 

Fredag og lørdag eksploderte bygningen rundt reaktor 1 og 3.

Reaktorbygningen rundt reaktor 1 - 4 har eksplodert etter problemer med kjølesystemet. Det samme problemet har nå oppstått ved reaktor 5 og 6, og det brøt ut brann i reaktor 4. I reaktor 2 har det eksplodert flere ganger.

Brannen i den fjerde reaktoren oppsto i et deponi for brukt brensel. Ifølge det internasjonale atomenergibyrået IAEA har radioaktivitet blitt sluppet direkte ut i atmosfæren, som følge av brannen.

Sunniva Siem, førsteamanuensis ved Fysisk institutt på Universitetet i Oslo forklarer at det er svært alvorlig om det bryter ut flere branner i brenselsdepotene, lik brannen som brøt ut i reaktor 4.

TETT PÅ NETT: Her kan du stille spørsmål til Sunniva Siem! 

- Røyk og partikler som siver ut fra reaktorene i atmosfæren er det som er farlig. Brannen gjør det mulig for radioaktiviteten å spre seg, sier hun.

Reaktor 4 har to åtte meter store hull i bygningen rundt reaktoren, melder nyhetsbyrået Reuters. Det er også fra denne reaktoren de største utslippene av radioaktivitet i atmosfæren kommer.

Det japanske nyhetsbyrået Kyodo News melder at brenselsbassenget ved reaktor 4 koker, og at vannivået er på vei ned. Hvis alt vannet fordamper her vil en nedkjøling være umulig. Det kan føre til nok en eksplosjon ved kraftverket.

VGTV: Her kan du se video av eksplosjonen 12. og 14. mars!

Forseglingen brutt

Forseglingen rundt reaktor 2 ved Fukushima Daiichi kraftverket er brutt, ifølge det franske atomsikkerhetsbyrået ASN. Japans atomsikkerhetsmyndighet avviser påstanden.

- Hvis dette stemmer, er det ille, sier atomfysiker Nils Bøhmer i Bellona til NTB i en kommentar.

Forseglingen er laget av armert betong og omslutter stålkonstruksjonen som huser atomreaktoren. Den er laget for å holde radioaktive gasser og støv innestengt.

Ved alle reaktorene er det taket på reaktor-bygningene som har blitt blåst av i eksplosjonene, mens det i reaktor 2 også er skader på selve reaktoren.

EKSPLOSJON: Tirsdagens eksplosjon ved Fukushima-anlegget. Foto: Reuters/VGTV
EKSPLOSJON: Tirsdagens eksplosjon ved Fukushima-anlegget. Foto: Reuters/VGTV

- At det nå tilsynelatende er problemer med alle reaktorene ved Fukushima Daiichi-anlegget er svært alvorlig. Dette er en atomulykke med lokale konsekvenser, og hvor arbeidet rundt anlegget er vanskelig på grunn av strålingsfaren og brannen som var tidligere i dag, sier avdelingsdirektør Per Strand i Statens strålevern til VG Nett.

Han sier at arbeiderne ved kraftverket bruker sjøvann for å holde reaktoren nedkjølt.

- De forsøker også å etablere jevn strømforsyning med hjelp av mobile aggregater. Samtidig er det også viktig for dem å arbeide med å redusere trykket i reaktoren. Nå varierer trykket i reaktorene veldig, og det er vanskelig å ha fullstendig kontroll, sier han.

Det er iverksatt storstilt evakuering også ved anleggene. 800 arbeidere er beordret bort fra anlegget. Nå kjemper 50 arbeidere for å redde Japan fra nedsmeltingen. 300.000 mennesker fra området rundt anlegget er evakuert.

Ingen panikk

ATOM-INFO: Innbyggere i Niigata får utdelt flygeblader som forteller om reaktor-nedsmeltingen i Fukushima. Foto: Gisle Oddstad, VG
ATOM-INFO: Innbyggere i Niigata får utdelt flygeblader som forteller om reaktor-nedsmeltingen i Fukushima. Foto: Gisle Oddstad, VG

VG Netts team i Japan er nå på vei sørvest for å fly til Kina og videre hjem til Norge. Som følge av nattens hendelser har også BBCs, CNN, Sky News, AP og andre journalister forlatt Sendai.

VGTV: Se ødeleggelsene fra lufta 

På SMS forteller journalist Kari Tone Sperstad at japanerne forholder seg rolige.

- Det er ikke er noe som tyder på masseflukt her. Det rapporteres om vanskeligheter med å fly ut av Tokyo, men japanerne er rolige, skriver hun.

I byen Niigata hvor teamet stoppet på veien, ble det delt ut flyers med info om situasjonen ved atomkraftverket.

- Folk sto og leste med veldig stor interesse, men det er ingen panikk, forteller hun fra Niigata.

- Helsefare, hold dere innendørs!

STRÅLEVERIER: Ved Fukushima Daiichi-kraftverket og Tsjernobyl. Foto: Grafikk: Tom Byermoen og Geir Larsen, VG
STRÅLEVERIER: Ved Fukushima Daiichi-kraftverket og Tsjernobyl. Foto: Grafikk: Tom Byermoen og Geir Larsen, VG

Statsminister Naoto Kan sier at den radioaktive strålingen rundt kraftverket har økt betydelig, og myndighetene sier at den nå har nådd et helsefarlig nivå.

Edano understreker også at de farlig høye målingene tirsdag morgen er tatt like i nærheten av de skadede reaktorene.

- Nå snakker vi om strålingsnivåer som kan være helsefarlige. Men dette er målinger som er tatt i områdene rundt reaktor 3. Jo lengre bort fra reaktorene du kommer, jo mindre er strålingen, sier statsminister Naoto Kan.

- Vi ber dere som bor i nærheten om holde dere innendørs, enten dere er hjemme eller på kontorene. Hold dere innendørs. Ikke gå ut, sier han.

Kritiserer kraftselskapet

STRÅLESJEKKES: En av de evkuerte i området rundt Fukushima Daiichi-kraftverket sjekkes for radioaktiv stråling. Foto: Ap
STRÅLESJEKKES: En av de evkuerte i området rundt Fukushima Daiichi-kraftverket sjekkes for radioaktiv stråling. Foto: Ap

Japans statsminister Naoto Kan retter hard kritikk mot selskapet som driver det katastroferammede atomkraftverket Fukushima nordøst i landet. Kan sier han ble informert om katastrofen altfor sent, melder NTB.

Selv etter at mediene hadde meldt om krisen ved kraftverket, gikk det rundt en time før statsministerens kontor fikk beskjed. Nå krever Kan en forklaring, meldte det japanske nyhetsbyrået Kyodo tirsdag.

Kraftselskapet TEPCO er også tidligere blitt kritisert for mangelfull informasjon om situasjonen ved kraftverket.

Innfører flyforbud - UD fraråder reiser

I morgentimene tirsdag besluttet Japans transportminister å innføre en 30 km ikke-flysone rundt anlegget.

VGTV: Unik video fra Japan: Se tsunami-dramaet på farlig nært hold 

Utenriksdepartementet i Norge fraråder alle reiser til, eller opphold i, Japan.

UD valgte å endre sin anbefaling på grunn av den uavklarte situasjonen ved kjernekraftverkene.

Dødstallene stiger

De siste tallene på døde og savnede er over 10.000 totalt, ifølge japanske Kyodo News.

DELER UT: Informasjon om atom-situasjonen distribueres til japanerne via flygeblader. Foto: Gisle Oddstad, VG
DELER UT: Informasjon om atom-situasjonen distribueres til japanerne via flygeblader. Foto: Gisle Oddstad, VG

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks