Hovedinnhold

Japan: Totalødelagt vei ble som ny på seks dager

GOD SOM NY: Bildet til venstre viser hvordan veien så ut like etter jordskjelvet. Bildet til høyre er tatt samme sted seks dager senere. Foto: AP
GOD SOM NY: Bildet til venstre viser hvordan veien så ut like etter jordskjelvet. Bildet til høyre er tatt samme sted seks dager senere. Foto: AP
(VG Nett) Fremdeles leter man etter omkomne, og fremdeles kjemper man en desperat atomkamp. Japan er likevel godt i gang med oppbyggingen etter jordskjelvkatastrofen.

Denne saken handler om:

11. mars 2011 vil for alltid stå skrevet med dystre bokstaver i Japans historiebøker. Et av tidenes kraftigste jordskjelv, målt til en styrke på 9,0, og en påfølgende tsunami som mer eller mindre utslettet store byområder langs landets stillehavskyst.

Mer enn 250.000 mennesker ble hjemløse. Så langt er 26.000 enten funnet omkommet, eller er savnet.

De økonomiske kostnadene er nærmest ufattelige. Rundt 1.700 milliarder, ifølge japanske myndigheter. Det gjør det til tidenes dyreste naturkatastrofe.

ALT OM SKJELVET 

Samtidig kjemper man fremdeles en beinhard kamp for å unngå det som kan bli en atomkatastrofe. Allerede har utslippet av radioaktiv stråling fra et atomkraftverk i Fukushima skapt grunn til bekymring. Og verre kan det altså bli.

Revet opp

Men japanerne er kjent for å være et arbeidsomt og effektivt folk. Og selv om det vil ta tid før alt er som før, har man allerede kommet godt i gang flere steder.

Det viser blant annet bilder som i går ble sendt ut fra nyhetsbyrået AP. Det første bildet ble tatt samme dag som jordskjelvet. Det viser en veistrekning i Naka fullstendig ødelagt etter jordskjelvet. Rundt 150 meter motorvei var revet opp, med store, dype kløfter. Det andre bildet ble tatt bare seks dager senere, og viser samme veistrekning i perfekt stand.

LES OGSÅ: To atomarbeidere sendt til sykehus 

Overalt har likevel ikke arbeidet gått så raskt. Fremdeles kommer det inn bilder fra byer nord i landet som flyter over av ruinrester. Et bilde viser blant annet hvordan foreldre følger sine barn på skoleveien. De går sikksakk mellom ruinhaugene, til en midlertidig, utendørs skole i Minamisanriku.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SKOLEVEI: Barn på vei til en provosorisk utendørsskole i Minamisanriku. Fremdeles gjenstår det enorme mengder oppryddingsarbeid i Japan. Foto: AP
SKOLEVEI: Barn på vei til en provosorisk utendørsskole i Minamisanriku. Fremdeles gjenstår det enorme mengder oppryddingsarbeid i Japan. Foto: AP

- Bedre nå

Samtidig blir det meldt om at de hjemløse nå begynner å få bedre forhold enn hva som var tilfellet i starten. Nødhjelp har i større grad nådd frem, samtidig som elektrisitet og telefonforbindelse flere steder er gjenopprettet til en viss grad.

- Ting er mye bedre nå, sier Tsutomu Hirayama (57), som har fått tilhold på et evakueringssenter i byen Ofunato.

LES OGSÅ: Se atomarbeidernes egne bilder 

- De første dagene hadde vi bare én risball og litt vann til hvert måltid. Jeg var urolig for hvor lenge det skulle vare, men nå har vi masse mat. Det er nesten litt luksus, sier han til Reuters.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks